Feilfri Hegle Svendsen tok suveren seier

– En perfekt start på sesongen, sier trønderen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Östersund (TV 2): Emil Hegle Svendsen overbeviste stort og vant onsdagens verdenscupåpning i skiskyting i Östersund.

Trønderen var feilfri på standplass og gikk også godt i sporet på 20 kilometeren. Dermed ble det en suveren triumf til skiskytingsstjernen.

Hegle Svendsen var faktisk den eneste som ikke pådro seg én eneste bom av samtlige startende på normaldistansen.

Sergej Semenov fra Ukraine tok 2. plassen, mens tsjekkiske Michal Slesingr ble tredjemann.

– Dette var veldig bra. 20 kilometer er en skytekonkurranse og i dag klarte jeg å få ned alle blinkene, så da var det bra, sier en blid Hegle Svendsen til TV 2.

– Er litt overrasket

– Hva sier dette om ambisjonene dine og hvordan sesongen kan bli når du starter på denne måten?

– Jeg er litt overrasket, ettersom jeg ikke er den som har vært sterkest i høst. Det viser bare at erfaring teller litt det også. Dette var en perfekt start på sesongen, sier Hegle Svendsen.

TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg hyller trønderen etter seieren.

– 20 kilometeren er en tålmodighetsprøve. Du må holde igjen på løypa og på standplass. Det gjorde han på en fantastisk måte. Det er konge å skyte 20 treff på en normaldistanse under vanskelige forhold. Det gir mer selvtillit til en som alt hadde en god del. Hegle Svendsen blir god i vinter, og han har litt mer å gå på i sporet, sier Stoltenberg.

– Går du ut for hardt her, så sprekker du. Dette er en distanse der man må ha med seg hodet i løypa og på standplass, påpeker han.

– Var det et perfekt disponert løp?

– Ja, det synes jeg. Men han kommer til å komme i enda bedre fysisk form enn han er i nå, sier Stoltenberg.

Bjørndalen: – Enormt

Ole Einar Bjørndalen ble nest beste nordmann på 6. plass. Veteranen gikk – som vanlig – forrykende i sporet, men pådro seg hele tre bom underveis. Til slutt var han to minutter og 16 sekunder bak Hegle Svendsen.

Skiskytterkongen tok av seg lua for lagkameraten Hegle Svendsen.

– Det er enormt. Det er ikke langt unna det beste løpet, det er topp fem eller ti av hans beste løp, tenker jeg. Det er krevende forhold. Å skyte 20 treff når det er så tungt i sporet er en fantastisk prestasjon, sier Bjørndalen til NRK.

Johannes Thingnes Bø leverte også til de grader varene i sporet, men slet verre på standplass. Unggutten dro på seg fire bom, og dermed fire tilleggsminutter. I mål var han imidlertid to minutter og 51 sekunder bak Hegle Svendsen, og tok en 8. plass. Enkel hoderegning tilsier en overlegen seier hvis han hadde vært feilfri.

Stoltenberg mener unggutten må jobbe litt med den mentale biten.

– Det virket som Johannes manglet litt tålmodighet. Det må han lære av, men han er fortsatt ung, sier eksperten.

Stoltenberg synes det ble litt for mange norske bomskudd, men bekymrer seg likevel ikke.

– Det ble det bommet for mye blant de norske, og dette er en distanse for skytterne. Det er ingen tvil om at de norske vil være i toppen i år igjen. Når en feiler, så lykkes en annen. Dette var en deilig sesongstart, sier han.

– Ekstra viktig å begynne med fullt hus

Hegle Svendsen har åpenbart fått et kraftig løft på standplass det siste året. I januar forrige sesong vant han verdenscupløpet i Ruhpolding med feilfri skyting. Det var da første gangen på hele 1401 dager at han ikke pådro seg én eneste bom.

Stoltenberg mener den feilfrie åpningen lover bra for Hegle Svendsen denne sesongen.

– Det var en lang periode uten at han skjøt helt feilfritt, men likevel var treffprosenten bedre enn hos de fleste. Sikringen har aldri gått på standplass, utenom noen få enkelttilfeller. Men det er ekstra viktig å begynne med fullt hus i en vanskelig øvelse, sier han.

En som ikke fikk fullt hus var Martin Fourcade. Franskmannen pådro seg hele fire bom allerede på første skyting, og tok det svært rolig ut løpet.

Fourcade pådro seg ytterligere to bom før målgang og endte til slutt over ti minutter bak Hegle Svendsen.