SVERIGES TREDJE STØRSTE PARTI: Sverigedemokraternas Linus Bylund, økonomiskpolitisk talsperson Oscar Sjöstedt og Hanna Wigh under onsdagens budsjettforhandlinger i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
SVERIGES TREDJE STØRSTE PARTI: Sverigedemokraternas Linus Bylund, økonomiskpolitisk talsperson Oscar Sjöstedt og Hanna Wigh under onsdagens budsjettforhandlinger i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

Det kan bli nyvalg i Sverige:

– Svenskenes asyl-frykt vil gjøre Sverigedemokraterna enda større

Ingen vil samarbeide med det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna. Men politikkprofessor tror svenske velgere vil stemme på partiet, i enda større grad en før - dersom den politiske krisen ender med nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna gjorde et brakvalg i Sverige under valget i september, med en oppslutning på nesten 13 prosent.

Frank Aarebrot, professor i Sammenlignende politikk ved UiB, tror partiet vil vokse seg enda større ved et eventuelt nyvalg i Sverige nå, bare måneder siden forrige valg.

– Bekymrede velgere strømmer til

– Med en liberal innvandringspolitikk som Sverige fører nå, finnes bare et parti for bekymrede velgere, sier Aarebrot til TV 2, og legger til: 

– Velgerne har strømmet til partiet hittil, og det vil de nok fortsette å gjøre i enda større skala ved et nyvalg. 

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har siden valgseieren vært tydelig på at det ikke er aktuelt å samarbeide med Sverigedemokraterna. Löfven sier han heller ikke kommer til å endre Sveriges asylpolitikk.

Valgets vinnere i høst

Ved valget i september opplevde Sverigedemokraterna en framgang på formidable 7,2 prosentpoeng, og ble med det valgets ubestridte vinner. Men samtidig er det ingen av de etablerte partiene som vil samarbeide med Sverigedemokraterna, som er Sveriges tredje største parti. 

Sverigedemokraterna gjorde det tirsdag klart at partiet ikke kommer til å støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og regjeringen får dermed ikke flertall for budsjettforslaget i Riksdagen.

– Løser ikke grunnproblemet

Det er onsdag ettermiddag fortsatt uklart hva dette faktisk innebærer, men Sveriges statsminister Stefan Löfven har ikke utelukket at det kan være aktuelt å lyse ut nyvalg. Frank Aarebrot tror ikke et nyvalg vil løse det som er grunnproblemet i svensk politikk om dagen. 

– Man kan ikke sitte i Riksdagen og late som det tredje største partiet i landet ikke finnes. Sverige er ikke vant til å ha mindretallsregjeringer, og det er noe de må venne seg til, sier Aarebrot.