Löfven utlyser nyvalg

Det blir nyvalg i Sverige den 22. mars. Sosialdemokraterna og Miljøpartiet inngår allianse og Löfven avviser at han vil samtale med de borgerlige partiene om et samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir nyvalg i Sverige som vil avholdes 22. mars. Det er første gang siden 1958 at Sverige avholder et nyvalg.

60 dager etter at Löfven kunne glede seg over valgseier er Sveriges politiske fremtid usikker. 
Den sittende regjeringen får ikke flertall i Riksdagen for sitt budsjettRegjeringens budsjett ble nedstemt med 182 nei-stemmer mot 153 ja. 

Löfven: – SD skal ikke få diktere vilkårene, dette er ansvarløst og mangler sidestykke i svensk historie. Vi kommer ikke til å samtale eller samarbeide med Sverigedemokraterna.

Fungerende SD-leder Mattias Karlsson: – Vi skal gjøre det vi kan for at dette blir et valg for eller mot økt innvandring. Vi kjenner oss sikre på at vi har de forutsetningene som trengs.

Löfven forsøkte i går å få de borgerlige partiene med på å gå inn i budsjettforhandlinger. De borgerlige avviste dette. I dag kritiserte Löfven de borgelige partiene under pressekonferansen og sa at han nå ikke ser noe poeng i å samtale med de borgerlige partiene om en ny allianse. 

Det vil istedet bli en allianse mellom Sosialdemokraterna og Miljøpartiet.

Skylder på hverandre

De politiske blokkene anklager hverandre for å ha skyld i krisen. Mens de rødgrønne regjeringspartiene samt Vänsterpartiet mener at den borgerlige Alliansen driver et ødeleggende maktspill, anklager borgerlige opposisjonspolitikere regjeringen for slett samarbeid med de fire tidligere regjeringspartiene.

Sverigedemokraterna, som er i vippeposisjon i Riksdagen, mener at begge blokkenes budsjettforslag er dårlige, men vil likevel stemme for Alliansens forslag for å felle regjeringen. Partiet krever flere innrømmelser i innvandringspolitikken fra en eventuell ny regjering.

(TV 2/NTB)