Klassisk lutefisk

Wenche fristet med manges julefavoritt i dag; Lutefisk med alt det gode tilbehøret. Her finner du oppskriften!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lutefisk

Dette trenger du:

Beregn 3/4–1 kg lutefisk per person
1 ss salt per kg lutefisk
Litt grovmalt pepper

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200 grader.
Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i en langpanne, dryss over salt, 1 ss per kg fisk.
La fisken ligge i saltet i 30-40 min før langpannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i stekeovnen (saltet skal ikke skylles av).
Bak/stek i varm stekeovn, 200 grader på nederste rille i 30-40 min.
Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann.
Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.

Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener.
Tilbehøret varierer og er mange og gode.
Her har du noen:
- Hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprøstekt bacon.
- På vestlandet ble det brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe.
- Lefse eller flatbrød
- Sirup eller terninger av geitost.
En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandel eller Ringerikspoteter.
Kokes med skallet på, skrelles før servering.

En julefavoritt for mange.   Foto: TV 2
En julefavoritt for mange.   Foto: TV 2

Grønn ertestuing

Dette trenger du:

ca 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
3-4 ss mykt smør
Salt
Pepper
1/4-1/2 ts farin

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann.
Hell av vannet.
Kok ertene møre i nytt friskt vann.
Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time.
Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

 

Hvit saus smakt til med sennep

Dette trenger du:

2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
3-4 ss grov ( søt?) sennep
Salt
Grovmalt pepper

Slik gjør du:

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.
Kok opp og la sausen trekke 6-8 min.
Smak til med sennep, salt og pepper.