FÅR IKKE JOBB: Mona Gustavsen fortviler etter å ha fått SMS-en til høyre. Foto: Privat
FÅR IKKE JOBB: Mona Gustavsen fortviler etter å ha fått SMS-en til høyre. Foto: Privat

Taxiselskap legger seg flat etter tater-avslag

– Her må vi bare rydde opp, sier daglig leder i Kongsvinger Taxi til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er tragisk hele opplegget. Her må vi bare legge oss flate, sier daglig leder i Kongsvinger Taxi, Frode Flosand til TV 2.

Mona Gustavsen (49) har anmeldt Kongsvinger Taxi for rasediskriminering, etter at hun fikk beskjed om at hun ikke ville få en deltidsjobb hun var forespeilet, fordi hun er tater.

Avslaget kom i form av en SMS, der det blant annet sto: «Dette går ikke på deg som person, men at du er av taterfolket.»

– Her må vi bare rydde opp. Det er en som har vært uheldig med en tekstmelding, det må han stå for selv, sier Flosand. 

Løyvehaver ansetter

Han ønsker ikke å forskuttere hva de kommer til å gjøre videre med saken. 

Kongsvinger Taxi har så langt ikke sett noe til anmeldelsen. Flosand påpeker likevel at det ikke er Kongsvinger Taxi, men den enkelte løyvehaver som har ansvaret for å påse at ansettelser følger regelverket. 

Etter å ha gått på opplæring via Nav og attføringsbedriften Eskoleia i to måneder, samt ha deltatt på to kurskvelder og fått beskjed om at hun kom til å få en 50 prosents stilling, fikk Grua-kvinnen beskjed om at hun likevel ikke får jobben.

Gustavsen hadde da ikke bestått kjentmannsprøven, en test for å vise at sjåføren har tilstrekkelig lokalkunnskap. 

– Alle har vel temperament?

Glåmdalen skriver at det 19. november ble avholdt et møte mellom alle som har taxiløyve i Kongsvinger. Der ble avgjørelsen om at Gustavsen ikke fikk jobb tatt.

– Jeg skjønner ikke hva de har imot reisende (tatere, journ.anm). Men de tar feil. Jeg har vært fastboende hele livet mitt, sa Gustavsen til TV 2 tirsdag.

Taterfolkets temperament blir nevnt i SMS-en. Hva tenker du om det?

– Alle har vel temperament? Jeg blir ikke fortere sinna enn andre folk. Dette viser hvilke fordommer folk har, svarer Mona.