SAKSØKER STATEN: Mats Monsen (22), Tommy Dahle (22) og Tea Kristine Hermansen Broholm (16) var ved Utøya den 22. juli 2011, men blir nektet erstatning. FOTO: TV 2
SAKSØKER STATEN: Mats Monsen (22), Tommy Dahle (22) og Tea Kristine Hermansen Broholm (16) var ved Utøya den 22. juli 2011, men blir nektet erstatning. FOTO: TV 2

Derfor mener støttegruppe-lederen at disse ungdommene skal få erstatning etter 22. juli

Lederen for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Trond Henry Blattmann, mener ungdommene må få anerkjennelse som ram

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre ungdommene Tommy Dahle (22), Tea Kristine Hermansen Broholm (16) og Mats Monsten (22) sto på land og hjalp overlevende fra Utøya før politi og helsepersonell var på plass, men blir likevel nektet erstatning.

Nå saksøker AUF-erne staten etter 22. juli-terroren for over tre år siden. 

Lederen for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Trond Henry Blattmann, synes det er ille at ungdommene blir nektet erstatning. 

– Vi i Nasjonal støttegruppe har hele tiden vært opptatt av at landsiden-ungdommene som Tommy, Tea og Mads skulle få anerkjennelse som rammede og overlevende etter terrorhendelsene på Utøya 22. juli, sier Blattmann til TV 2.

Hjalp overlevende

Til sammen har mer enn 1200 personer har fått erstatning etter 22 juli. Det er overlevende, etterlatte frivillige hjelpere og tilfeldige forbipasserende. 

Tommy, Tea og Mats er ikke blant disse personene. TV 2 fortalte tirsdag om bakgrunnen for stevningen som er sendt til Sør-Trøndelag tingrett. 

Ungdommene var i Oslo for å hente noen t-skjorter da bomben eksploderte i regjeringskvartalet. 

– Vi fikk telefon om at det hadde vært en bombe i Oslo, og at vi måtte komme oss tilbake til Utøya så fort som mulig fordi der var det trygt, sa Mats Monsen.

Da de kom frem hadde MS Torbjørn forlatt kaia. Plutselig hørte ungdommene skudd.

Mens helsepersonell ventet på klarsignal noen kilometer unna Utøya – og politiet rotet med finne frem – var de tre AUF-erne i gang med å hjelpe overlevende. 

– Vi var der da de første som svømte i land kom. Ambulansepersonalet sto mer og dirigerte trafikken, mens vi sto og tok i mot kjente og ukjente, sa Tommy Dahle.

– En farlig situasjon

Ifølge stevningen sliter alle tre med psykiske plager. Den yngste var 13 år i 2011. En av dem var sykemeldt i to år.

– Vi mener at siden de var på brygga, så var de faktisk i skyteavstand. De var i en farlig situasjon, og dermed sto i fare for å bli skadet. Samtidig gjorde de en helt uvurderlig stor innsats med tanke på å ivareta skadede ungdommer da de kom på land, sier Trond Henry Blattmann.

– Det er trist at det blir på denne måten

Støttegruppelederen mener det er viktig at ungdommene blir anerkjent som rammede etter Utøya-terroren, og at de får oppnevnt en bistandsadvokat slik at de får behandlet sin sak i rettssystemet. 

LEDER: Trond Henry Blattmann leder Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
LEDER: Trond Henry Blattmann leder Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

– Vi har fått en begrunnelse som går på at de nærmest er å betrakte som vitner og ikke som rammede. Det har vi ment hele tiden at har vært feil, sier Blattmann. 

– Jeg støtter det de gjør nå. Det er trist at det blir på denne måten, men det er godt at saken kommer opp.