Löfven: – Kan bli nytt valg i Sverige

STOCKHOLM/OSLO TV 2/NTB/TT: Löfven sa under kveldens pressekonferanse at det kan bli nytt valg i Sverige, men han vil ikke gi svar på om han trekker seg før i morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en dramatisk kveld i Sverige er det ingen klare svar på hva som vil skje med regjeringen. 

Statsminister Stefan Löfven utelukker ikke at budsjettkrisen i Sverige vil ende med nyvalg.

Sverigedemokraterna gjorde det tirsdag klart at partiet ikke kommer til å støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og regjeringen får dermed ikke flertall for budsjettforslaget i Riksdagen.

Hva dette innebærer er fortsatt uklart, men statsminister Stefan Löfven understreket sent tirsdag kveld at det er opp til regjeringen selv å avgjøre dette.

– Dette avgjør vi etter finansdebatten i morgen, sa Löfven.
– Det er vi som sitter ved bordenden og som bestemmer dette, og et av alternativene er å utskrive nyvalg, sa han. 

Kan bli nytt valg

Et annet alternativ er at regjeringen ber Riksdagens talmann om å foreslå en ny statsminister. Oppgaven vil gå til den med størst mulighet til å sette sammen en fungerende regjering, noe som i praksis kan føre til at Stefan Löfven får denne oppgaven.

Regjeringen er i dag en koalisjonsregjering. Den rødgrønne blokken er fremdeles større enn den borgerlige så lenge Sverigedemokratene holdes utenfor. 

– Nye forhandlinger forandrer ingenting

Budsjettet kan også bli utsatt for å kjøpe seg tid og gå i gang med nye forhandlinger. De borgelige partiene avviser dette som alternativ, da de vil stemme på sitt eget budsjett.

Nye forhandlinger ville ikke forandret noe som helst, fastholder Kristdemokraternas partileder Göran Hägglund.

– Vi vil stå opp for vårt eget budsjettforslag uansett om det sendes tilbake eller ikke, sa han etter krisemøtet tirsdag kveld.

– Nytt valg mulig utfall

Statsminister Stefan Löfven sier det i morgen vil bli klart hva slags alternativ som vil bli lagt frem.

Löfven inviterte partilederne i de borgerlige opposisjonspartiene til samtaler om mulighetene for et forlik etter at Sverigedemokraterne kunngjorde at partiet ville stemme for de borgerlige partienes budsjettforslag.

(©NTB/TV 2)