ILLE TILREDT: Denne katten ble funnet 18. september. To måneder senere ble en annen katt funnet drept på nøyaktig samme sted. Foto: Privat
ILLE TILREDT: Denne katten ble funnet 18. september. To måneder senere ble en annen katt funnet drept på nøyaktig samme sted. Foto: Privat

Groteske kattedrap skaper frykt i flere norske byer

I løpet av kort tid er to katter funnet torturert og drept i et skogsområde i Halden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første katten ble funnet 18. september. 30. november ble en annen katt funnet én meter unna stedet der det første funnet ble gjort.

– De er ille tilredt og torturert på det groveste. De er muligens tent på og var delvis gravd ned. Vi vet ikke når det har skjedd, de kan ha ligget der i noen dager eller uker, sier politiførstebetjent Vidar Andersen ved Halden politistasjon til TV 2.

MAKABERT: Den andre katten som ble funnet død i Halden, var spiddet gjennom munnen. Foto: Privat
MAKABERT: Den andre katten som ble funnet død i Halden, var spiddet gjennom munnen. Foto: Privat

Forferdelig syn

Connie Hansen (31) har en søster som bor et par hundre meter unna funnstedet i et skogsområde i Karrestad i Halden.

– De har katter selv og er redde. Det er mye barn som ferdes i området, og dette var helt forferdelig å se på. Katten var spiddet i munnen og forsøkt påtent, sier Hansen.

– Hvem tror du kan gjøre noe slikt?

– Det må være noen som er rimelig syke. Normale mennesker har en stoppknapp i huet. Det er neppe barn som står bak, mener Connie Hansen.

Etterforskes som voldssak

Vidar Andersen sier de tar saken alvorlig og etterforsker på samme måte som om et menneske skulle vært utsatt for en voldshandling.

– Om det fantes spor i nærheten av funnstedet, ville vi sendt det det til undersøkelse for fingeravtrykk og DNA. Problemet er at det dreier seg om en død katt. Vi er avhengige av at vitner trer frem. Undersøkelsen av kadaveret vil heller ikke nødvendigvis gi noen pekepinn mot en konkret person, sier politiførstebetjenten.

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH har til nå i år anmeldt 25 tilfeller av grov mishandling av drap av katter.

– Ingen av sakene er oppklart. De er enten henlagt, bortprioritert eller vi har ennå ikke fått tilbakemelding, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, til TV 2.

Flere tilfeller i Haugesund

I Haugesund har det vært flere kattedrap. Politioverbetjent Torbjørn Nervik hos politiet i Haugesund sier de ikke vet hvem som står bak.

– Vi tar dette på alvor og har gjort en hel del. Blant annet har vi luket ut en hel del folk med alibi, men vi har ikke kommet noe lengre. Samtidig er det en begrensning i hva vi kan velge å bruke ressurser på. Slik er det i vår verden, sier Nervik til TV 2.

– Er sakene vanskelige å etterforske?

– Det er det som er, det er ikke så mye å gå på. Det handler om å få tips fra publikum som kan gi oss indikasjoner på hvem som står bak, sier Nervik.

Siri Martinsen kaller det trist og skremmende at sakene i Haugesund ikke er oppklart.

– Dette er tydelige seriehendelser, og lokale dyrevernere har fått drepte dyr på trappen. Det er alvorlig at de ikke er oppklart, sier Martinsen.

Henla sak etter kort tid

Hun føler seg ikke trygg på at de ulike politidistriktene har tilstrekkelig kunnskap om vold mot dyr og ønsker et eget dyrepoliti. Martinsen trekker fram et eksempel fra Ålesund:

En katt kom hjem til sine eiere full av tape. Saken ble anmeldt, men bare tolv dager senere ble saken henlagt. Kort tid etter ble katten funnet maltraktert. Siri Martinsen sier:

– Katten hadde kanskje vært i live om ikke saken ble henlagt første gangen.

Belønner tipsere

NOAH har i enkelte saker utlovet dusør til den som kommer med tips slik at en sak blir oppklart. Blant annet har de utlovet dusør etter alle kattedrapene i Haugesund.

– En dusør kan gjøre at flere får vite om en sak, og det kan være det som får en person til å tipse, sier Martinsen.

Politiførstebetjent Vidar Andersen opplyser at brudd på dyrevelferdsloven straffes med bøter eller fengsel i opptil et år. I særlig grove tilfeller kan straffen bli tre års fengsel.