PÅ VIPPEN: Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna gjorde et brakvalg under høstens riksdagsvalg i Sverige. Nå kan han avgjøre den rødgrønne regjeringens skjebne. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix
PÅ VIPPEN: Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna gjorde et brakvalg under høstens riksdagsvalg i Sverige. Nå kan han avgjøre den rødgrønne regjeringens skjebne. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

Sverigedemokraternas budsjett-nei kan velte Sveriges regjering

STOCKHOLM (TV 2): Sverigedemokraterna stemmer imot budsjettforslaget til den nye regjeringen. Statsminister Stefan Löfven inviterer den borgerlige blokken til samtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin første reelle avstemning i Riksdagen risikerer den ferske statsministeren Stefan Löfven et så solid nederlag at han kan bli tvunget til å gå av.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) er i vippeposisjon og kan avgjøre hvilken av blokkene som får flertall for statsbudsjettet. De to bloggene, rødgrønne og borgerlige, har foreslått hvert sitt budsjett.

Vil ikke styre etter andres budsjett

Sveriges statsminister Stefan Löfven har tidligere sagt at han ikke kommer til å bli sittende dersom han må styre etter opposisjonens budsjett. 

Tirsdag ble det kjent at Sverigedemokraterna ikke kommer til å støtte budsjettforslaget til den rødgrønne regjeringen. Det slo fungerende partileder Mattias Karlsson fast på en pressekonferanse.

Det er først og fremst innvandringspolitikken som gjør at Sverigedemokraterna onsdag vil stemme for budsjettforslaget til den borgerlige alliansen. 

Kan bli nye forhandlinger

Dermed kan det gå mot regjeringskrise i Sverige, med mindre den sittende regjeringen onsdag benytter seg av muligheten til å sende budsjettet tilbake til Finanskomiteen i nasjonalforsamlingen. 

Da kan et justert budsjettforslag forhandles frem, og komme opp til ny avstemning.

Lykkes ikke dette og det er klart flertall mot regjeringens budsjett, utelukker ikke statsministeren at han vil skrive ut nyvalg.

I Sverige kan statsministeren skrive ut nyvalg, men ikke før Riksdagen har vært samlet i tre måneder. Det betyr at et nyvag tidligst kan kunngjøres 29. desember og må avholdes innen 29. mars neste år. 

Statsminister Stefan Löfven sa på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at den borgerlige blokken må bestemme seg:

– De må velge om de vil støtte regjeringens budsjett, eller om de vil regjere i samarbeid med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna er et parti som ser på svensk politikk som sin lekegrind. De tar ikke ansvar, de er bare ute etter å felle en hver regjering som ikke danser etter deres pipe, sa Löfven

Statsministeren han invitert de fire borgerlige partiene til samtaler om budsjettet, i et siste forsøk på å få utsatt selve budsjettavstemningen. 

Svak mindretallsregjering

Etter at Fredrik Reinfeldt valgte å gå av som statsminister for den borgerlige regjeringen valgnatten for snart tre måneder siden, dannet Socialdemokraterna og Miljöpartiet en svak mindretallsregjering.

I Riksdagen har de støtte fra Vänsterpartiet, men har fortsatt ikke flertall.

Årsaken er at de fire borgerlige partiene fortsatt står sammen som en blokk, og det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna sitter på vippen med 49 mandater. Tirsdag ettermiddag samlet de sin gruppe i Riksdagen for å avgjøre hvordan de skal stemme under behandlingen av statsbudsjettet.

– Utelukket

Nå som Sverigedemokraterna velger å stemme sammen med de borgerlige partiene når Riksdagen skal behandle budsjettet onsdag, er det flertall mot det første budsjettet til den rødgrønne regjeringen. Det vil skape en uholdbar situasjon for statsminister Stefan Löfven.

– Om det budsjettet skulle vinne er det utelukket at jeg vil sitte og administrere det. Det skjer ikke, sier Löfven til Dagens Nyheter.

Dermed kan beslutningen til Sverigedemokraterna om å stemme sammen med de borgerlige partiene bety regjeringskrise i nabolandet bare to måneder etter regjeringsskiftet.

Enestående situasjon

Den dramatiske situasjonen representerer noe nytt i svensk politikk. Normalt har man hatt to klare blokker i Sverige. Den siden som har hatt regjeringsmakt, har også hatt flertall i Riksdagen.

Begge blokkene har sagt klart fra at de ikke vil ha noe med Sverigedemokraterna å gjøre. Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt kunne i teorien ha fortsatt å regjere med støtte fra Sverigedemokraterne fra sak til sak i Riksdagen, men valgte i stedet å ta sin hatt og gå etter valget for tre måneder siden.

Sverige fikk en ny rødgrønn regjering under ledelse av Stefan Löfven.

Den svenske Riksdagen skal etter planen vedta budsjettet i finansdebatt onsdag.