I ARREST: Bildet viser den russiske tråleren Kapitan Naumanov som ble tatt i arrest av Kystvakten utenfor Lofoten i 2008. Båten var mistenkt for å ikke ha rapportert inn fangsten. Nå ønsker fiskeriministeren at Norge skal ha en lederrolle i kampen mot fiskekriminalitet.  Foto: Rune Breimo / SCANPIX
I ARREST: Bildet viser den russiske tråleren Kapitan Naumanov som ble tatt i arrest av Kystvakten utenfor Lofoten i 2008. Båten var mistenkt for å ikke ha rapportert inn fangsten. Nå ønsker fiskeriministeren at Norge skal ha en lederrolle i kampen mot fiskekriminalitet.  Foto: Rune Breimo / SCANPIX

Norge skal lede ny og grenseløs kamp mot fiskeri-kriminalitet

TROMSØ (TV 2): Fisk og sjømat for 160 milliarder kroner omsettes svart hvert eneste år på det globale marked. Norge tar nå en lederrolle i kampen mot fiskerikriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internasjonal fiskerikriminalitet skal bekjempes fra Norge.

Hver fjerde fisk er «svart»

– Global fiskerikriminalitet er omfattende. Så mye som hver fjerde fisk omsettes utenfor det regulerte marked. Vi snakker om verdier anslått til 160 milliarder kroner, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

I formiddag åpnet hun en konferanse om internasjonal fiskerikriminalitet i Tromsø.

NULLTOLERANSE: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) varsler en nulltoleranse for fiskejuks og lanserte tirsdag et internasjonalt samarbeid mot fiskeririminalitet.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
NULLTOLERANSE: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) varsler en nulltoleranse for fiskejuks og lanserte tirsdag et internasjonalt samarbeid mot fiskeririminalitet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Slik kriminalitet er en alvorlig trussel mot en bærekraftig forvaltning. Fiskerisektoren er internasjonal, og kjenner ingen grenser. Derfor tar vi nå initiativ til et internasjonalt samarbeid mot slik kriminalitet, sier Aspaker til TV 2.

Grenseløst samarbeid 

På konferansen lanserte hun det nye samarbeidsorganet Nord-Atlantisk Fiskerietterretning.

– Gruppen er sammensatt av representanter fra fiskerimyndigheter, skatt, toll, og mattilsyn i flere land og skal samarbeide på tvers av etater og landegrenser. I tillegg skal gruppen få bistand fra internasjonale organisasjoner som Interpol og FN, forteller hun til TV 2.

Fiskeriministeren mener Norge har mye erfaring å dele. Ikke minst har samarbeidet med Russland vært viktig for å bekjempe fiskerikriminalitet i Barentshavet.

God forvaltning i nord

– For ti år siden forsvant nærmere 25 prosent av torsken her. Dette greide vi å bekjempe. I tillegg har forvaltningen vært god. Svart omsetning bidrar til å ødelegge for de lovlydige aktørene. Norsk fisk konkurrerer på et globalt marked, og derfor er det av stor interesse å bekjempe kriminalitet i farvann som ikke er våre egne, sier fiskeriministeren.

I tillegg til Norge har Danmark, Irland, Island, Nederland, Storbritannia og Tyskland bekreftet at de vil delta i det nye samarbeidsorganet.

Også Sverige, Portugal, Canada og USA har meldt sin interesse for å delta i dette prosjektet.