FÅR IKKE JOBB: Mona Gustavsen fortviler etter å ha fått SMS-en til høyre. Foto: Privat
FÅR IKKE JOBB: Mona Gustavsen fortviler etter å ha fått SMS-en til høyre. Foto: Privat

Mona (49) får ikke taxijobb fordi hun er tater

Mona Gustavsen har anmeldt Kongsvinger Taxi for rasediskriminering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongsvinger Taxi er politianmeldt for rasediskriminering.

MED ANMELDELSEN: Mona foran politistasjonen. Foto: Ole-Johnny Myhrvold/Glåmdalen
MED ANMELDELSEN: Mona foran politistasjonen. Foto: Ole-Johnny Myhrvold/Glåmdalen

Det er Mona Gustavsen (49) som har anmeldt selskapet, etter at hun fikk beskjed om at hun ikke ville få en forespeilet deltidsjobb hos dem.

Årsaken hun fikk oppgitt var at hun er tater.

– Det er bittert. Jeg fikk helt sjokk da jeg fikk beskjeden. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er maktesløs, sier Gustavsen til TV 2.  

Det var Glåmdalen som først omtalte saken. 

Etter å ha gått på opplæring via Nav og attføringsbedriften Eskoleia i to måneder, samt ha deltatt på to kurskvelder og fått beskjed om at hun kom til å få en 50 prosents stilling, fikk Grua-kvinnen beskjed om at hun likevel ikke får jobben.

Glåmdalen skriver at det 19. november ble avholdt et møte mellom alle som har taxiløyve i Kongsvinger. Der ble avgjørelsen om at Gustavsen ikke fikk jobb tatt.

Fryktet å bli frosset ut

Dagen etter fikk Gustavsen en SMS fra mannen som hadde lært henne opp, Erik Torgunrud.

Der stod det blant annet dette: «Dette går ikke på deg som person, men at du er av taterfolket.»

– Jeg skjønner ikke hva de har imot reisende (tatere, journ.anm). Men de tar feil. Jeg har vært fastboende hele livet mitt, sier Gustavsen til TV 2.

– Taterfolkets temperament blir nevnt i SMS-en. Hva tenker du om det?

– Alle har vel temperament? Jeg blir ikke fortere sinna enn andre folk. Dette viser hvilke fordommer folk har, svarer Mona.

Straffelovens paragraf 349 om rasediskriminering lyder slik: «Med bøter eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som i ervervsmessig eller liknende virksomhet, på grunn av en persons religion eller livssyn, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse nekter ham varer eller tjenester på de vilkår som gjelder for andre».

I et orienterende brev til Nav og Eskoleia forklarte Torgunrud hvorfor han ikke kunne fortsette opplæringen.

Han skrev at han vil bli frosset ut av de andre løyvehaverne dersom han ansetter henne.

– Tør ikke ansette Mona

Han skrev videre at Mona er uønsket som taxisjåfør både ved Kongsvinger Taxi og Flisa Taxi:

«Det har også kommet fram at Flisa Taxi har gitt beskjed til Kongsvinger Taxi om at Mona Gustavsen er uønsket der som sjåfør, dette har igjen fått Kongsvinger Taxi til å få samme syn som Flisa Taxi. Jeg har fått beskjed om at hvis jeg ansatte Mona, ville jeg som løyvehaver ved Kongsvinger Taxisentral bli frosset ut og dårlig likt av andre løyvehavere.

Da jeg får slike signaler, tør jeg ikke ansatte Mona, selv om jeg ville gjort det. Jeg er avhengig av et ryddig forhold til mine kolleger, og det vil dessverre føre til problemer for meg.

Mona er som person flink til å møte på jobb, så det er ikke på grunn av at hun ikke vil jobbe at vi må avbryte samarbeidet, men på grunn av ovennevnte problemer. Håper på forståelse for dette.»

Like etter sendte han Mona denne SMS-en:

«Hei! Har vært temmelig opptatt, så har ikke hatt mulighet til å svare. Vi har i går hatt møte, og vi har måttet si nei til kjøring for deg hos oss. Dette går ikke på deg som person, men at du er av taterfolket. Og at vi på grunn av lynnet til tatere ikke tør ta inn folk som er tatere, på grunn av temperament, og det som da kan oppstå hvis det blir en situasjon. Jeg må bare beklage. Du er en alle tiders person. Så jeg ønsker deg alt godt, og håper Eskoleia greier å finne noe til deg. Med vennlig hilsen Erik :-)».

Utmattet  

– Jeg skjønner ingenting, og dette går på helsa løs. Jeg er helt utmattet etter dette. Jeg vil jo bare jobbe. Nå krysser jeg armer og bein for at saken ikke blir henlagt, sier Mona Gustavsen til TV 2. 

Hun ringte Kongsvinger Taxi, og i samtalen du ser til høyre ble hennes opphav nok en gang et tema. Mona tok opp samtalen på bånd.

Trafikkleder Leif Broen og leder Frode Flosand i Kongsvinger Taxi stiller seg uforstående til anmeldelsen.

De har ikke mottatt noen politianmeldelse, og forstår ikke hvorfor organisasjonen er anmeldt.

– Kongsvinger Taxi er et sameie, og har ingen som helst myndighet til å ansette drosjesjåfører. Det er det hver enkelt løyvehaver som gjør for sine biler, og derfor må en eventuell anmeldelse rettes mot løyvehaver, ikke Kongsvinger Taxi, sier de.

Broen bekrefter at han hadde en telefonprat med Mona dagen etter at drosjesjåførene drøftet hennes mulige engasjement ved taxisentralen. Utover dette ønsker verken han eller Flosand å kommentere anmeldelsen.

Erik Torgunrud har ikke besvart TV 2s gjentatte henvendelser.