Wenche Andersens (60) kyllingråd: – Hansker gir falsk trygghet

 Wenche Andersen (60) mener kunnskapen om hygiene på kjøkkenet må friskes opp.

Kyllingkjøtt og antibiotikaresistente bakterier har ført til at mange er blitt usikre på hvordan kyllingen skal behandles for at det ikke skal være farlig å spise.

God morgen Norges kokk, Wenche Andersen (60), oppfordrer folk til å tenke hygiene. 

– Bruk egne skjærefjøler og redskaper til ulik mat. Hvis du skal bruke samme fjøl og kniv til kylling og salat for eksempel, så husk å vaske alt av redskap og hender nøye mellom hvert bruk, forklarer Wenche.

Gir falsk trygghet

Mange har lurt på om man bør bruke hansker når man håndterer kylling under matlaging, men Wenche fraråder dette.

– Jeg bruker aldri hansker, da jeg tror det gir en falsk trygghet. Mange tror at alle bakteriene blir borte med hansker, men da må du i så fall bytte til nye hele tiden. Det er enklere å rengjøre hendene godt i stedet, sier Wenche. 

Ikke farlig

Wenche presiserer at dersom man behandler kyllingen riktig under tilberedelse og steking, kan man trygt spise kyllingkjøtt. 

– Tenk hygiene og sørg for at kyllingen er gjennomstekt. Da kan du trygt spise kyllingkjøtt, sier Wenche.

Mattilsynet bekrefter at kyllingen ikke er farlig. 

– Man skjønner at folk kan bli bekymret, men om man følger rådene på matportalen.no, så er det trygt å tilberede og spise kylling, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet Ole Fjetland.

– Oppfattes som utrygt

Nestleder i One Health Norway, Sofie Coucheron, mener likevel at kontrollen av kylling er for dårlig, og at det bør ryddes opp i.

– At Veterinærinstituttet finner antibiotikaresistente bakterier i 50 prosent av kyllingen som produseres i dag, det er graverende. Slik som det er nå, så oppfattes det som utrygt. 

Velger økologisk

Det er ikke bare hygienen og stekemåten som er viktig for Wenche Andersen når hun skal lage kylling. Hun velger også økologisk framfor masseprodusert kylling. 

– Når dyr eller mennesker går veldig tett sammen, så er det ofte mer sykdom, og dermed blir det også mer medisinbruk. Derfor velger jeg en kylling som går fritt og får økologisk mat framfor de som går tett og får mat med antibiotikum, avslutter Wenche.