Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrororgaisasjonen IS. (AP Photo/Militant video)
Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrororgaisasjonen IS. (AP Photo/Militant video)

Pågrep kone og sønn til fryktet terror-leder

Den libanesiske hæren har pågrepet kona og en av sønnene til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på grensen mellom Libanon og Syria, ifølge sikkerhetskilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder av terrororganisasjonen IS som styrer store områder i Syria og Irak, og som har tatt kontroll over enorme oljeressurser i regionen med brutal makt. 

Etterretning førte til pågripelse

Kildene ville ikke oppgi navnet eller nasjonaliteten til kvinnen som beskrives som én av Baghdadis koner. Den libanesiske avisen As-Safir melder at pågripelsen skjedde i samarbeid med utenlandsk etterretning på grensen mellom Libanon og Syria.

Kvinnen skal ha hatt falske ID-papirer på seg da hun ble pågrepet, melder avisen.

Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til Baghdadi siden han i juni proklamerte opprettelsen av et islamsk kalifat, men IS har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Al-Baghdadi som er i 40-årene kalles også verdens farligste Jihadist. Organisasjonen han leder utøver enorm brutalitet mot alle som ikke deler gruppens ekstreme fortolking av den sunnimuslimske tro. 

Fryktet og dyktig strateg

USA har utlovet en belønning på 10 millioner dollar for al-Baghadi, men mannen forblir nærmest en mytisk figur. Han ble født i Samara i 1971 og skal være belest og en dyktig strateg. Han ble radikalisert mens han satt fengslet på 2000-tallet. 

Den ekstreme volden som IS utøver, har ført til at gruppen ble kastet ut av al-Qaida. 

I november ble det meldt om at Baghdadi ble såret eller drept da amerikanske fly bombet en bilkolonne nord for Mosul. Dette ble aldri bekreftet, og senere dukket det opp et lydopptak hvor han blant annet oppfordret til drap på medlemmer av kongefamilien i Saudi-Arabia.