Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel overleverte utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel overleverte utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siv ler av «boligsjokket»

Finansminister Siv Jensen kunne berolige boligeiere som før dagens fremlegging av fryktet at de måtte ta mye av støyten for selskaps- og personskattelette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fikk finansminister Siv Jensen den ferdige rapporten fra Scheel-utvalget.

Utvalget ble satt ned av Stoltenberg-regjeringen i mars 2013 etter at det var bred tverrpolitisk enighet om at et skatteforlik må til.

Tirsdag fikk finansminister Siv Jensen overlevert rapporten fra Sheel-utvalget.

– Jeg tipper dette vil medføre ris og ros og mye debatt. I rapporten legger de seg ut med samtlige politiske partier, sa Jensen under pressekonferansen.

Med rapporten i hånda smilte Jensen og kunne berolige boligeiere som fryktet at de måtte ta støyten for skattelette for selskaper og kutt i personskatten.

– Hvis man skal anse rapporten som en meny, så kan man vel si at det er ting på denne menyen som vil være politisk vanskelig. Både for regjeringen men sikkert også for andre partier, sa Jensen.  

Foreslår og dropper BSU

Scheel-utvalget foreslår å droppe Boligsparing for ungdom (BSU). Det er liten grunn til å subsidiere boligsparing, mener de.

«Etter utvalgets vurdering er det liten grunn til å subsidiere sparing blant unge mennesker generelt, og heller ikke til å knytte dette til boligsparing spesielt» skriver utvalget i rapporten som finansminister Siv Jensen (Frp) fikk overlevert tirsdag.

Utvalget mener videre at ordningen i liten grad treffer de med lavest inntekt.

BSU-ordningen gir personer under 33 år et skattefradrag på 20 prosent av innskudd på inntil 25.000 kroner per år. Det oppsparte beløpet kan brukes til kjøp av bolig.

Vil gi alle lavere personskatt

Scheel-utvalget vil gi alle 20 prosent skatt, pluss en progressiv skatt som er avhengig av hvor mye du tjener. Systemet skal erstatte dagens toppskatt.

I rapporten utvalget overleverte til finansminister Siv Jensen (Frp), foreslås det blant annet å redusere inntektsskatten til 20 prosent. I tillegg foreslår utvalget en progressiv skatt, som erstatter dagens toppskatt.

Den progressive skatten vil ifølge forslaget være på 3 prosent for inntekt mellom 140.000 og 206.000 kroner og 6 prosent for inntekt over 206.000 kroner.

De som i dag får toppskatt på trinn 1 og 2, vil få henholdsvis 15 og 18 prosent progressiv skatt, ifølge forslaget.

Regjeringen har også bedt utvalget om å vurdere et alternativt skattesystem som fører til skatteletter, i tråd med det regjeringspartiene lovte før valget.

I dette alternativet vil den progressive skatten være 2 prosent fra 140.000 kroner, 5 prosent fra 219.000 kroner, og 15 prosent for dagens trinn 1 i toppskatt. I dette alternativet, foreslår utvalget å droppe dagens trinn 2 for toppskatt. 

Frp er skeptisk

Utvalget er ledet av administrerende direktør Hans Henrik Scheel i Statistisk sentralbyrå. De legger fram forslag til endringer i blant annet selskapsskatten, som nå er betraktelig høyere i Norge enn i andre europeiske land.

Både Høyre og Arbeiderpartiet ønsker seg et nytt bredt skatteforlik. Men Frp er skeptisk.

– Jeg håper vi får til et bredt skatteforlik. For bedriftene er det sentralt. De bryr seg mindre om hvem som styrer og mest om forutsigbare rammer, sier Høyres finanspolitisk talsperson Svein Flåtten til Dagsavisen.

Etter fremleggelsen sendes utredningen på høring, før regjeringen følger opp med en stortingsmelding. De første endringene vil neppe kunne tre i kraft før tidligst i 2016.

 

NTB/TV 2