Student (23) døde for sitt heltemot – nå blir hun hedret

Tuğçe Albayrak forsvarte to jenter som ble sex-trakassert av en gruppe menn. Så ble hun slått ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lærerstudenten Tuğçe Albayrak er blitt hedret som en heltinne i Tyskland etter at hun forsvarte to jenter som ble sex-trakassert av en gruppe unge menn. 

Episoden skjedde på en McDonalds-restaurant i den tyske byen Offenbach for to uker siden. Da hun kom ut av restauranten ble Tuğçe slått ned av en av mennene. På bursdagen sin i forrige uke sovnet hun stille inn. Saken har fått stor oppmerksomhet i en rekke utenlandske medier.

Stanset trakasseringen

På kvelden den 15. november var Tuğçe Albayrak ute med vennene sine. De bestemte seg for å avslutte med litt mat på hamburgerrestauranten. Da hørte kvinnen skrik fra et toalett. Hun gikk inn for å finne ut hva som skjedde, skriver Expressen.

Inne på toalettet fikk hun øye på tre yngre menn som sex-trakasserte to berusede jenter. Hun grep inn og stanset trakasseringen. Mennene forlot da stedet, samtidig som de sa «vi ses ute».

Da Tuğçe kom ut av restauranten, ble hun slått ned av en ung mann slik at hun falt og slo hodet i asfalten. 

LYS OG BLOMSTER: En rekke lys og blomster er plassert i nærheten av der lærerstudenten ble slått ned for to uker siden. FOTO: AP Photo/dpa,Frank Rumpenhorst
LYS OG BLOMSTER: En rekke lys og blomster er plassert i nærheten av der lærerstudenten ble slått ned for to uker siden. FOTO: AP Photo/dpa,Frank Rumpenhorst
OVERVÅKNINGSVIDEO: Avisen Bild har publisert en video som viser hendelsen. FAKSIMILE: BILD
OVERVÅKNINGSVIDEO: Avisen Bild har publisert en video som viser hendelsen. FAKSIMILE: BILD

2000 møtte opp utenfor sykehuset

Tuğçe Albayrak fikk store blødninger i hjernen. Dette førte til at hun falt i koma.

På sykehuset ble hun holdt i live av maskiner. Fredag ble maskinene slått av etter foreldrenes ønske. Legene hadde da erklært henne hjernedød, skriver tyske Bild.

Utenfor sykehuset hadde det samlet seg flere tusen mennesker som ønsket å hedre henne. Samtidig viste familien seg for menneskene i et vindu. I vinduet hang en t-skjorte med teksten «Vi har alle elsket deg så mye. Lukk øynene nå – det er over», skriver Expressen.

Denne dagen ville Tuğçe ha fylt 23 år. 

Publiserte overvåkningsvideo

En 18 år gammel mann sitter fengslet for å ha utført angrepet som førte til at Tuğçe Albayrak mistet livet.

De to jentene som Tuğçe Albayrak forsvarte har vært ukjente – til nå.

Mandag fortalte politiet at de har funnet de to jentene, skriver Frankfurter AllgemeineJentenes forklaring kan bli viktig i en kommende rettssak.

I tillegg har den tyske avisen Bild har publisert en overvåkningsvideo som viser episoden. Filmen har vakt sterke følelser, og familien til Tuğçe har fordømt offentliggjøringen. 

På onsdag skal Tuğçe Albayrak gravlegges.