ÅRLIG TRADISJON: Torsdag i forrige uke deltok døtre Sasha og Malia da pappa og president Barack Obama benådet kalkunene «Mac» og «Cheese». Foto: REUTERS/Larry Downing
ÅRLIG TRADISJON: Torsdag i forrige uke deltok døtre Sasha og Malia da pappa og president Barack Obama benådet kalkunene «Mac» og «Cheese». Foto: REUTERS/Larry Downing

Sier opp jobben etter å ha kleshetset Obamas døtre

En republikansk PR-ansvarlig fikk massiv kritikk da hun på Facebook gikk til angrep på president Obamas døtre, Sasha (13) og Malia (16).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Republikansk PR-ansvarlig Elizabeth Lauten var snar med å legge seg langflat etter at hun i forrige uke valgte å kritisere de amerikanske presidentdøtrene på Facebook.

Utspillet kom under den årlige seremonien i det Hvite Hus i forbindelse med Thanksgiving, hvor presidenten benåder en kalkun fra å ende på middagsbordet.

Mange la merke til at både Sasha og Malia så ut som de kunne styre sin begeistring for opptrinnet, men dette ble stort sett omtalt med humoristiske kommentarer.

– Kle dere slik at dere fortjene respekt

Lauten så imidlertid ikke humoren. På Facebook skrev hun: 

«Kjære Sasha og Malia: Jeg forstår at dere begge er midt i de fryktelige tenårene, men dere er en del av presidentfamilien, prøv å vis litt klasse. Vis i det minste respekt for den rollen dere har. På den andre siden viser heller ikke deres mor eller far noe særlig respekt for sin posisjon, eller for nasjonen for den saks skyld. Så jeg går ut fra at det ikke er så mye å hente i «avdelingen for gode rollemodeller. Likevel, forsøk å forbedre dere. Grip sjansen. Vis at det betyr noe å være i Det hvite hus. Kle dere på en måte som gjør at dere fortjener respekt og ikke som om dere skal på en bar. Og ikke lag grimaser under offentlige, TV-sendte hendelser.» 

Kritikken mot Obama-døtrene spredte seg som ild i tørt gress, og Lauten ba raskt om unnskyldning. På nettet skrev hun at hun hadde snakket med sine foreldre, lest over kommentaren sin, og bedt i flere timer. Hun hadde innsett hvor sårende kritikken var, og beklaget til alle som ble fornærmet.

Men en beklagelse var åpenbart ikke nok: i dag ble det klart at Lauten trekker seg fra jobben sin og fra Det republikanske partiet, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Taus president

Lauten har inntil i dag vært PR-ansvarlig for den Tennessee-politikeren Stephen Fincher.

Både fra demokratisk side i Tennessee, samt fra republikanerne på nasjonalt nivå, har Lauten høstet krass kritikk. PR-direktør for nasjonalkomiteen i det republikanske partiet, Sean Spicer, tvitret mandag at «barn, og spesielt barn av presidenten, er fredet»

Presidenten selv har ikke uttalt seg om saken, men på sosiale medier har folk i stor grad vist sin støtte til tenåringsdøtrene. 

Noen valgte også å svare med skandale-bilder av tidligere president Georges W. Bush's tvillingdøtre Jenna og Barbara.