Graabak misunner Northug

Kombinertkongen skulle gjerne hatt noen svensker å slå i Falun. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ruka (TV 2): Falun er det nærmeste Trondheims-gutten Jørgen Graabak, rent geografisk, kommer «hjemmebane» i Sverige. Han sikter seg inn på nye gullmedaljer i VM. De vil eventuelt bare ha en bakside. Söta bror har nemlig ikke lag i kombinert.

– Jeg skulle gjerne hatt noen svensker å slå. Svensker, eller bergensere, er det beste å slå for oss trøndere, humrer Graabak, som misunner Northug & co i langrennsleiren den ekstra motivasjonen.

Selvtillit

Den doble olympiamesteren hadde en bra åpningshelg i Kuusamo, med femteplass individuelt, og suveren seier i lagsprinten sammen med Håvard Klemetsen. Han fortviler derfor ikke over at han fortsatt har til gode å vinne et verdenscuprenn.

– Jeg har veldig selvtillit på det jeg driver med. Jeg vet at jeg har gjort en god jobb. Når jeg presterer på mitt beste, så kommer jeg til å vinne skirenn. Det er jeg helt bombesikker på, sier han.

Målsettingene for VM er også hårete.

– Jeg ønsker å vinne både det ene og andre, men kanskje vi får ta tida til hjelp, smiler han.

Trønderen innrømmer nemlig at det til tider koker litt mye i topplokket.

– Jeg vil si at målsettingene mine har vært såpass høye at de til tider har vært min egen fiende også. Jeg leter hele tiden etter nye ting å forbedre meg på, sier Graabak.

Måtte nedjustere

Treneren måtte rett og slett jekke ned Graabak og de andre guttenes optimisme etter den knallgode OL-sesongen.

– Vi startet sesongen med en samling i vår, og da var jo guttene relativt ambisiøse og sa at de skulle ha fire gull i Falun, ler landslagssjef Bjørn Kåre Ingebrigtsen.

– Da er lista lagt da?

– Ja, da er lista lagt. Men etter å ha snakket om hva som er realistisk, fant vi ut at vi måtte justere dette litt ned. Så nå sier vi at målet for laget er ett gull, og medaljer i hver øvelse i Falun, sier han.

Bedre trent

Graabak mener uansett det er grunn til å være optimist for hans egen del.

– Jeg er bedre fysisk enn i fjor, og jeg lærte veldig mye av OL. Jeg fikk noen aha-opplevelser på hvordan jeg løste ting mentalt der borte. Og det ønsker jeg selvsagt å gjenskape. Jeg tror nivået i toppidretten er så høyt at det er de små mentale tingene som ofte avgjør, og jeg er veldig opptatt av å bli bedre på alle de små tingene som gjør at jeg kan gjenskape suksess.

Med to OL-gull i Sotsji, skal det nemlig litt til å overgå den bragden i Falun. Selv om han har fire sjanser til å ta gull, mot tre i OL i fjor.

– Jeg har fortsatt bare vunnet et skirenn som senior. Derfor blir det feil av meg å sitte her og si at jeg skal vinne rubbel og bit i Falun. Dessuten er det respektløst overfor konkurrentene mine.

– Hvem blir VM-kongen da - du, Northug, eller Bardal?

– Helst alle tre, smiler han.