STEFAR SIKTET: Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat / NTB scanpix
STEFAR SIKTET: Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat / NTB scanpix

Politiet søker flere vitner i Monika-saken

Nesten tre år etter at Monika (8) ble funnet død ble stefaren siktet for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vakte stor oppsikt da en mann (32) i oktober ble pågrepet for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, nesten tre år etter hun ble funnet kvalt i sitt eget hjem på Sotra 14. november 2011.

Søker følgende personer

Politiet etterforsker fortsatt saken, og både tidligere vitner fra den opprinnelige etterforskningen – samt nye vitner – har vært inne til avhør.

Nå etterlyser de ytterligere vitner, og oppfordrer personer som mandag 14.11.11 fra morgenen av og fram til klokken 12.00 oppholdt seg utendørs i området Skogsskiftet-Forland på Sotra om å ta kontakt med politiet på telefon 47 97 58 15.

Dette gjelder uavhengig av om en gikk til fots, kjørte bil, buss eller benyttet seg av annet transportmiddel. Dette er også uavhengig av om en i 2011 eller 2012 var i kontakt med politiet, eller om en selv mener å ha gjort observasjoner eller ikke, skriver politiet i Hordaland i en pressemelding.

Personer som har blitt kontaktet av politiet de siste ukene trenger ikke ta kontakt.

Henlagt i 2012

Da Monika ble funnet kvalt konkluderte politiet først med selvdrap, og saken ble henlagt.

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, kunne imidlertid ikke forstå hvordan politiet kunne slå seg til ro med at datteren skulle ha tatt sitt eget liv. På oppdrag fra hennes bistandsadvokat ble den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen bedt om å gjennomgå bevisene i saken i påsken 2014.

Saken ble gjenopptatt i vår, og gjennombruddet i saken kom etter at prøver fra åstedet ble undersøkt av en forbedret DNA-analyse.

Eksperter mener imidlertid at denne analysemetoden eksisterte også for tre år siden.

– Den teknologien som vi benytter i dag den har vært tilgjengelig lenge, den har vært benyttet av laboratorier også i utlandet, så dette er ikke noe nye teknologi. Det kommer mer an på hvor rask man er til å ta i bruk nyutviklet teknologi, sier Ragne Kristin Farmen, daglig leder av DNA-laboratoriet GENA, til TV 2.

Det bekrefter også Hans Geir Eiken, leder for Genetisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon.

Kritiserer hemmelighold

TV 2 omtalte fredag hvordan politiet og Folkehelseinstituttet, som utfører analysene, nekter å svare på spørsmål om hva denne forbedrede analyseteknikken går ut på.

Og om man allerede i 2011 kunne funnet DNA fra siktede.

Eiken mener hemmeligholdet rundt analysemetoden er feil.

At verken politiet eller Folkehelseinstituttet ikke vil svare TV 2 på hva som menes med «forbedret analyseteknikk», som er brukt i Monika-saken, hindrer nødvendig åpenhet rundt saken, mener han.

Overfor TV 2 viser Folkehelseinstituttet til taushetsplikten, mens politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt skriver følgende i en e-post:

– Jeg kan heller ikke svare detaljert på dette utover å vise til det jeg har sagt på pressebriefing. Det er en delvis profil, det er tidligere tatt prøver fra åstedet som er analysert på nytt med forbedret analyseteknikk. Noe mer detaljer enn dette vil jeg ikke gi