Velgernes dom: Hareide er den store taperen 

Velgerne flykter fra Kristelig Folkeparti på TV 2s første gallup etter budsjettforliket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti går tilbake 1,3 prosentpoeng og klarer så vidt sperregrensen med 4,1 prosent på den første målingen TNS Gallup har gjort etter det borgerlige budsjettforliket i Stortinget.

Setter seg på gjerdet

Bakgrunnstallene viser at under halvparten av KrF-velgerne fra forrige stortingsvalg sier de ville ha stemt på partiet igjen, mens hver fjerde KrF-velger har blitt usikker og satt seg på gjerdet.

Partileder i Krf, Knut Arild Hareide, sa til TV 2 at han tror alle regjeringspartiene har opplevd denne høsten som krevende. Han ville ikke svare på om et samarbeid med Ap kan bli aktuelt i fremtiden.

– Det politiske er det aller viktigste for Krf og Venstre. Hva vi gjør i 2017 er litt for tidlig å snakke om nå. Men vi opplever at vi har fått betydelig gjennomslag, sier Knut Arild Hareide til TV 2.

Disse er inne på Stortinget fra ditt fylke

Venstre får heller ikke løft

Heller ikke Venstre har fått noe løft etter budsjettforliket. Partiet får 4,8 prosent (- 0,1). Bakgrunnstallene viser at hver femte velger som stemte Venstre i fjor høst i dag ville ha stemt på Arbeiderpartiet.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget i Partibarometeret

Regjeringspartiene øker

Den første gallupen etter budsjettforliket viser at begge de to regjeringspartiene får en liten fremgang etter svært lave tall i november.

Høyre øker med 0,5 prosentpoeng til 23,9, mens Fremskrittspartiet øker med 0,5 til 10,0 prosent. 

Målingen er i sin helhet tatt opp etter budsjettforliket i Stortinget og fanger dermed opp all mediestøyen rundt både poseavgiften og skattelettelsene.

Kjetil Løset blogger: Et lite løft for regjeringspartiene

– Veldig oppmuntrende

Arbeiderpartiet får sin høyeste oppslutning på 16 år med 40,7 prosent (+ 0,9). Med et slikt valgresultat ville Jonas Gahr Støre i sitt første valg som partileder fått hele 77 mandater på Stortinget. 

– Jeg ser at disse målingene går opp og ned. Nå er det veldig høyt. Det at det bekrefter seg på et høyt nivå for andre måned på rad er veldig oppmuntrende, sier Støre til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet henter mange nye velgere som stemte på alle de andre partiene ved valget i fjor høst. Men partiet har lavere oppslutning blant unge enn eldre velgere.

Langt unna flertall

De fire borgerlige partiene som etter valget i fjor høst undertegnet en samarbeidsavtale er nå langt unna flertall på Stortinget. Med 42,8 prosent av de spurte bak seg ville et valg i dag bare gitt de fire borgerlige partiene 72 av de 85 mandatene de trenger på flertall.

Med et valgresultat på linje med årets siste TV 2-gallup kan Jonas Gahr Støre derimot nærmest velge og vrake i samarbeidspartnere. Han kan blant annet danne flertall sammen med SV og Rødt, Senterpartiet og KrF, eller SV og De Grønne.

Bunn for Slagsvold Vedum

Etter at Trygve Slagsvold Vedum overtok som leder har ikke Senterpartiet ligget lavere på TV 2s gallup. Siden november går partiet ned med 1,3 prosentpoeng til 4,1 prosent og ligger dermed farlig nær sperregrensen for tildeling av utjevningsmandat.

SV øker derimot med 0,3 til 4,7 prosent og er dermed over sperregrensen for femte måned på rad.

De Grønne over

Med 4,4 prosent ville Rasmus Hansson fått selskap av fem kolleger på Stortinget dersom dette var valgresultatet. Partiet går frem 0,8 prosentpoeng siden november.

Dette er den nest høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for De Grønne og femte gang etter valget i fjor høst at partiet måles over sperregrensen.

De Grønne er tredje største parti blant de unge velgerne.

Rødt får 2,1 prosent (+ 0,1) og sikrer seg dermed mandat fra Oslo. Andre partier får 1,2 (- 0,2) og denne gang er det Kystpartiet og Pensjonistpartiet som står for mesteparten av oppslutningen i denne gruppen.

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 961 personer med stemmerett i tidsrommet 24. - 28. november. 79,2 prosent oppgir partipreferanse (- 0,7). feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.