Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les også: Fotballforbundet hemmeligholder informasjon om Solbakken-overganger

– Jeg snakket med FIFA for noen dager siden, og etter det jeg forstår skal de komme med en uttalelse i løpet av 14 dager, sier Siem til TV 2.

Som følge av gjentatte oppslag i media den siste tiden, angående Jim Solbakkens agentvirksomhet, er både FIFA og NFF i gang med å undersøke en rekke overganger der den omstridte fotballagenten har vært involvert.

– Men det er ikke slik at hvis FIFA sier A, B eller C, så kan vi bestemme oss for noe annet. Dette er internasjonale overganger og her er det FIFA som bestemmer. Vi venter på en konklusjon fra dem, sier Siem videre.

– Hva gjør NFF nå?

Bakgrunn

  • I slutten av oktober beskyldte fotballbladet Josimar fotballagent Jim Solbakken for å ha sittet på flere sider av bordet da Mame Biram Diouf ble solgt fra Molde til Manchester United i 2009.

  • Også flere andre overganger ble satt under lupen av fotballbladet, og i kjølvannet av dette har media kommet med stadig flere opplysninger rundt Solbakken og hans måte å arbeide på.

  • Tidligere FK Haugesund-formann Ingolf Steensnæs, tidligere sportsdirektør Egil Østenstad og tidligere Sogndal-leder Trond Fylling er blant de som har rettet kritikk mot Solbakkens arbeidsmetoder.

  • Jim Solbakken er en av Ole Gunnar Solskjærs nære venner, og har bistått den norske Manchester United-legenden i flere forhandlinger, såvel som han har solgt og kjøpt spillere til og fra klubber Solskjær har vært trener for. Frem til 2008 var Solskjær medeier i Solbakkens selskap Dynamic Solution.

  • Torsdag 20. november gikk også fotballspeider og tidligere Solbakken-kollega Jon Thorstensen ut på TV 2 og fortalte om sine ubehagelige opplevelser med Solbakken.

  • Solbakken tilbakeviser alle anklagene mot ham og har i tillegg varslet at han vil gå til søksmål mot Josimar.

  • Solbakken har hele tiden hevdet at han aldri er dømt for noen ulovligheter, men i 2012 måtte han betale en bot til FIFA pålydende 10.000 sveitserfranc (65.000 norske kroner) for ulovlig oppførsel i forbindelse med Brede Hangelands overgang fra FC København til Fulham.
  • 1. september kunne generalsekretær i NFF Kjetil Siem avsløre at FIFA på ny kikket på Jim Solbakkens internasjonale overganger.

  • 28. januar 2015 kunne TV 2 avsløre at Molde FK betalte Solbakken en halv million kroner for å påvirke at Mame Biram Diouf fikk arbeidstillatelse i England i forbindelse med overgangen fra Molde til Manchester United.

– NFF ser på de nasjonale Solbakken-overgangene. Det er dem på juridisk avdeling som jobber med dette. Det er regler og rutiner rundt slikt, dette skjer automatisk.

Sitter på flere sider av bordet
Jim Solbakken har flere ganger blitt beskyldt for å «skifte hatter» i forbindelse med at fotballspillere skifter arbeidsgiver, og de siste ukene har blant annet TV 2 gått den omstridte fotballagenten i sømmene.

I forbindelse med flere overganger over mange år har Solbakken vært involvert – formelt eller uformelt – på flere sider av bordet inntil overgangen er nær ved å gå i boks. Da velger Solbakken å representere den siden som er mest gunstig økonomisk; enten selgende klubb, kjøpende klubb, eller som spillerens agent.

Les også: Her er de mistenkelige Solbakken-overgangene

Konklusjonen klar før 2015
Kjetil Siem sier at det var påstander i media som gjorde at NFF har valgt å se nærmere på overgangene.

– Vi har valgt å se på dette enda en gang. Vi må se om det har skjedd noe som er juridisk betenkelig eller ikke-akseptabelt.

– Når regner du med at NFF har en konklusjon klar?

– Jeg har ikke spurt de som jobber med det de siste dagene, men jeg vil tro at samtlige konklusjoner blir klare i løpet av dette kalenderåret, sier Siem og legger til at Jim Solbakken selv er informert om at overgangene hans undersøkes nærmere.

– Jeg har orientert Jim Solbakken om dette, og fortalt ham at vi er nødt til å bruke den tida det tar, og at vi ønsker å se på absolutt alt. Dette støttet han.

Solbakken har hele tiden hevdet at han aldri er dømt for noen ulovligheter, men i 2012 måtte han betale en bot til FIFA pålydende 10.000 sveitserfranc (65.000 norske kroner) for ulovlig oppførsel i forbindelse med Brede Hangelands overgang fra FC København til Fulham.

Les også: Jim Solbakken foreslo ulovlig Nordtveit-avtale – FKH sa nei
Les også: – Jim er fasiten på hvorfor man ikke bør bli fotballagent

Vis flere