Kjører limousin i luksus-kjoler – til gymsalen
Mange av jentene begynner å planlegge skoleballet flere år i forveien. Nå etterlyser tenåringsforeldre regelverk fra skolene.
I de største byene er trenden å ankomme skoleballet i dyre kjoler og limousin.
- I tillegg vil mange jenter til frisøren, ha vippeextensions, spraytan, sko og veske. Da blir prisen fort 8-10.000,- kroner. De fleste er enige om at dette tar litt av, sier tenåringsmamma Hilde M. Sørbye til God Morgen Norge.
Nå har hun engasjert seg sammen med moren til datterens venninne, Kari Birkeland, for å dempe kjole- og utstyrshysteriet til skoleballene.

Prinsessedrøm
Selv om skoleballene ofte foregår i en gymsal med gryterett til mat, skal det ikke stå på utseendet. Nå vil de mest kravstore jentene også ha klesskift i løpet av kvelden.
- Det nyeste nå er at man har en kjole nummer to. De store ballkjolene er ikke så veldig funksjonelle, så på enkelte skoler har man med seg en mer håndterlig kjole - en dansekjole, forklarer Kari Birkeland.
Velger de dyreste
Planlegging av kjoler og tilbehør begynner gjerne ett år i forveien, og Bente Tveit, daglig leder hos kjolebutikken Tina Ritzi, kan bekrefte at jentene er svært bevisste på hva de vil ha.
- Vi presenter alltid kjolene til 990,- kroner først, men de aller fleste går bort til de dyreste fordi de ønsker seg de flotteste kjolene, forteller hun.
For at ingen skal risikere å komme i samme antrekk som en annen på skolen, har hun en bok hvor hun noterer ned alle kjøpene.
- Det er viktig for jentene at de får være prinsesser alene, derfor skriver vi opp hvilken kjole de har kjøpt slik at de blir alene om å ha den kjolen på sin skole. Da blir de så glade, sier hun.
Den visuelle styrkeprøven

Hilde M. Sørbye Melhus er bekymret for selvfølelsen til jentene.
På Facebook arrangeres lukkede grupper hvor bilder av kjoler lastes opp og kommenteres, noe som fører til at de sosiale hierarkiene som allerede er etablert, forsterkes ytterligere.
- Det er gjerne de mest populære jentene som har det dyreste og flotteste. Så kommer deres harem, og så følger de andre etter, sier hun.
Ønsker regelverk
Både Birkeland og Melhus har eldre barn, og de har begge sett at fokuset på utstyr og kjoler har eksplodert de siste årene. Nå mener de at skolene må ta grep. Noen skoler har allerede sagt nei til limousin.
- Denne utviklingen har tatt helt av de siste årene. Vi trenger noen retningslinjer, sier hun.
Denne saken ble først omtalt i Budstikka.