Smultringer. Foto: TV 2
Smultringer. Foto: TV 2

Smultringer

Tradisjonsrik julebakst

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
<p>60-70 stk, avhengig av tykkelse.</p> <p>3 store egg (ev 4små)<br>375 g sukker<br>1 ½ dl matfløte<br>3 dl seterrømme/Rørosrømme</p> <p>50 g smør<br><span style="line-height: 1.5;">2 ts hornsalt/hjortetakk<br><br></span><span style="line-height: 1.5;">2 ts kardemomme</span></p> <p>650–700 g hvetemel<br>1 1/2 – 2 kg smult/Flott matfett til steking/frityr<br>(evt bruk 1 ½ -2 liter nøytral olje, f.eks maisolje)</p> <p>Visp eggedosis av egg og sukker.<br>Bland smeltet smør, matfløte og rømme i eggedosisen.<br>Rør inn det tørre, rør lett.<br>Bruker du kjøkkenmaskin, skal du røre melet så vidt inn.<br>Hvis du rører deigen for mye blir den seig og vanskelig å kjevle ut.<br>Deigen skal være litt klissete.<br>Dekk til bakebollen og sett deigen kaldt natten over.</p> <p>Smelt 1 ½ kg smult/Flott matfett i en jerngryte.<br>Ha lokk i nærheten og hold deg unna vann (brannfarlig).<br>Test om matfettet er varmt nok ved å stikke skaftet på en tresleiv ned i matfettet. Når det putrer rundt tresleiva, er matfettet passe varm.(ca 180 oC)<br>Mens matfettet blir varm, del deigen opp i mindre biter og kjevle hver bit ut til en leiv på 1–1 ½ cm tykkelse.<br>Stikk ut smultringer med en smultringutstikker.<br>Stek ikke mer enn 4-5 smultringer om gangen.<br>Smultringene synker først før de kommer opp igjen.<br>Snu smultringene med hjelp av skaftet på en tresleiv.<br>Steketid 3-6 min.<br>Ta opp smultringene og legg dem på en rist kledd med kjøkkenpapir/matpapir.<br>Sjekk en prøvesmultring at den blir gjennomstekt.<br>Avkjøl og legg i poser eller tette bokser i fryseboksen.</p> <p><strong>Tips:</strong> rull nystekte smultringer i sukker, prøv også å tilsette litt kanel i sukkeret.</p> <p>&nbsp;</p>