Her bryter den dansende kvinnen to lover

– Hvis du lever i frihet i Iran, lever du som kriminell, sier facebookaktivisten Masih Alinejad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundrevis av kvinner i Iran gjør opprør mot kjønnsdiskriminering på stilltiende, men effektive og ikke så rent lite risikable måter.

Facebookaksjon

De bruker sosiale medier for å få fram budskapet, og får støtte av hundretusener verden over. En facebookside som kalles Stealthy Freedoms of Iranian Women, har over 700.000 følgere, og administreres av den iranske journalisten Masih Alinejad. Alinejad reiste fra Iran i 2009 for å studere i Storbritannia, og hun bor nå i USA. 

BEGYNNELSEN: Reaksjonene på dette bildet av Masih Alinejad på Facebook var sterke, og har inspirert mange til å ta av seg hijaben.
BEGYNNELSEN: Reaksjonene på dette bildet av Masih Alinejad på Facebook var sterke, og har inspirert mange til å ta av seg hijaben.

Det hele begynte da hun la ut et bilde av seg selv mens hun kjørte bil uten hijab. Det satte i gang en bølge av kvinner som gjorde det samme. Det stilletiende opprøret er for for å slippe å være kriminell for å leve et liv i frihet. Kvinner poster bilder av seg selv uten sjal. Mens de synger i offentlighet, eller danser. Alt dette er forbudt i Iran, selv om forbudet håndheves ulikt i ulike deler av landet, og president Hassan Rouhan har åpnet for en mildere linje.

Masih Alinejad var til stede og talte under Fritt ord sin konferanse
Masih Alinejad var til stede og talte under Fritt ord sin konferanse "Power of the powerless today" Den iranske Facebook-aktivisten utfordrer loven ved å oppfordre til å dele bilder uten sjal. Hun kaller det Stealthy Freedom. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Krig mellom regimet og de unge

– Samfunnet vårt tørster etter musikk og sanger om frihet. Livet vårt er så annerledes enn det våre ledere krever av oss, sier Alinejad i en kommentar på ett av bildene sine.

På facebooksiden poster kvinner bilder av seg selv uten hijab. Vakre, frie og uredde kvinner, gjør ikke annet enn det som er en selvfølge for norske kvinner, men de bryter faktisk iransk lov.

Hun mener det er en kulturell krig mellom det iranske regimet og de unge i landet. Det ble kraftige reaksjoner da sju ungdommer ble dømt til betinget fengsel og 91 piskeslag etter å ha spilt inn en video etter låta «Happy». Det er et enormt gap det er mellom ungdommer som ønsker å være frie, og landets lover.

Ghoncheh Ghavami er britisk-iransk. Hun sultestreiket to ganger mens hun satt fengslet.  (AP Photo/Free Ghoncheh Campaign)
Ghoncheh Ghavami er britisk-iransk. Hun sultestreiket to ganger mens hun satt fengslet.  (AP Photo/Free Ghoncheh Campaign)

Dans bryter tabu

Etter at Alinejad la ut en video av en kvinne som danser på t-banen i Teheran, har facebookaksjonen fått ytterligere oppmerksomhet. Videoen har blitt sett over en million ganger, og delt nesten 13.000 ganger. Kvinnen i videoen mister skjalet flere ganger, og bryter loven som forbyr dansing på offentlig sted.

– Det bør være vår rett å fjerne hijaben lenge nok til å ta et bilde. Bare for et øyeblikk kan vi føle vinden i håret, sier Alinejad.

Ghoncheh (25) fengslet på volleyballkamp

Britisk-iranske Ghoncheh Ghavami er en kvinnene som stilltiende har protestert mot det kjønnssegregerte iranske samfunnet. I juni gikk hun og flere andre kvinner på en volleballkamp mellom herrelandslagene mellom Iran og Italia. De møtte opp til tross for at kvinner ikke var velkomne på herrelandslagskampen, ifølge Amnesty International.

Ghavami ble arrestert og anholdt i et par timer sammen med flere andre. Hun ble løslatt, men arrestert igjen noen dager senere. Hun ble så dømt til ett års fengsel for å ha «protestert mot det herskende system». Amnesty sier hun ble holdt i isolat store deler av tiden i Evin-fengselet i Teheran. 

I et halvt år har Ghavamis foreldre kjempet for å få datteren fri, og i slutten av november fikk de gladnyheten. En dommer bestemte at jenta kunne løslates mot en kausjon på 30.000 dollar.

– I noen sekunder hørtes hun veldig opprømt ut. Hun er veldig lettet over å slippe å leve i de forferdelige og skitne omstendighetene som er i fengselet, sier Ghavamis bror, Iman Ghavami til Sky News etter nyheten ble kjent forrige mandag.

Kritiserer vestlige ledere

Masih Alinejad talte under Fritt ords konferanse i Oslo i november.

– Noen konkurrerer nærmest om å ta de modigste bildene. Nå finnes bilder av kvinner som poserer med frittflommende hår, foran kontoret til storayatollaen, utenriksdepartementet, religiøse landemerker og plakater av politiske og religiøse ledere. Til og med ved siden av bilene til moralpolitiet, fortalte Alinejad på konferansen ifølge NTB.

Hun sa også at hun var skuffet over at Norges utenriksminister Børge Brende ikke tok opp temaet om kvinners rettigheter da han besøkte Iran i høst. Hun mener vestlige ledere går for langt i å gjøre regimet til lags.