Eksklusivt på TV 2: På tokt med Natos «flyvende radar»

TV 2 var med på overvåkningstokt over Polen, etter at natofly har vært på vingene mer enn 100 ganger for å identifisere russiske krigsfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens russisk flyaktivitet i Barentshavet og utenfor norskekysten fanges opp av norske bakkeradarer er baltiske land avhengig av daglig etterretningsarbeid for å følge russernes flyaktivitet.

Siden Ukraina-krisen startet har NATO flydd 191 tokter fra Ørland hovedflystasjon i Sør-Trøndelag med overvåkningsflyet Awacs. TV 2 har som det eneste mediet fått bli med på tokt over Polen.

Skjuler identiteten

To timer etter avgang slår radaroperatøren Ida Bjørklund fra Norge på skjermen foran seg.

– Det jeg leter etter er flyene som ikke sender ut identifikasjon. De som skrur av transponderen på flyet slik at de ikke er synlige for sivil lufttrafikk.

Ser 400 kilometer

I seks timer følger Bjørklund med på all fly- og maritimaktivitet innenfor radarens rekkevidde på 400 kilometer. Ingen fly kan skjule seg fra den kraftige radaren.

– Vi ser det aller meste. Men vi er her ikke for å provosere, og vi vil at russerne skal vite at vi ser dem, sier Johannes Glowka ved E3-A Component i Geilenkirchen.

Økt aktivitet

– Dersom russiske fly forlater Kaliningrad, og går inn i Østersjøen og så flyr vestover, da rapporterer vi det inn til bakkestasjonene. Det er denne adferden vi har sett de siste ukene fra russerne, sier Bjørklund.

– Russerne flyr forbi Norge i internasjonalt luftrom, og fortsetter sørover til Danmark og Tyskland. Nå fortsetter de også til Gibraltar, og det er nytt. Denne adferden minner om den kalde krigen, sier Glowka.

Tidlig varsling

Etter ti timer i luften lander vi på Natos Air Base i Geilenkirchen i Tyskland. Kommandosjef Andrew M. Mueller ved E3-A Component mener Natos tilstedeværelse over de baltiske landene er helt nødvendig for å kontrollere russernes aktivitet i luften.

– Når vi gjør luftforsvarsoppdrag overvåker vi store deler av luftrommet slik at vi kan gi Natos kommandører tidligst mulig varsling om en hver type situasjon som kan utvikle seg, sier Mueller.

Mer koordinert enn før

Han ser en mer organisert tilnærming fra russerne nå enn under den kalde krigen.

– Russernes operasjon er mye mer koordinert, og det virker som de har bedre kommando- og kontrollstrukturer på plass.