Vil ha demente ut av lukkede avdelinger

Demente pasienter skal ut av lukkede avdelinger og få tilbake hverdagen, ved at flere sykehjem nå innfører en nederlandsk modell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjelpepleier Torill Solbakken stryker forsiktig på hånden til demente Haldis. Hun er en av flere pleiere ved Manglerudhjemmet som har gått på massasjekurs. I et nyåpnet spa ved sykehjemmet dufter det av beroligende lavendel, levende lys står på bordene, mens pasientene får servert fruktbrus i champagneglass. 

– Haldis er veldig glad i berøring. Vi ser at dette roer pasientene. Vi forsøker gi dem en god hånd- eller fotmassasje før vi vurderer å gi dem medisiner, sier hjelpepleieren. 

Åpner dørene 

Manglerudhjemmet er et av fire sykehjem i Oslo som er med i et pilotprosjekt basert på en nederlandsk modell.

– Vi har vært i Nederland og sett på en demenslandsby. Der har beboerne åpne dører både inne og ute. I landsbyen er det egen cafe, butikker og de setter sammen mennesker med samme livserfaring, sier Aud Kvalbein fra Krf, som er byråd for eldre i Oslo.

Kommuner flere steder i landet jobber nå med å innføre samme modell. Den kan  revolusjonere hverdagen til landets over 70 000 demente.

– Nye sykehjem skal bygges som hjem. Vi vil ha bort lange korridorer og låste dører. Vi ser at det gjør pasientene urolige. Det er jo ingen av oss som liker å være innestengte, sier Kvalbein.

Skal få hverdagen tilbake

Årsaken til at flere kommuner nå har vært i Nederland for å se på demensomsorgen der bunner i krass kritikk fra Helsetilsynet. De siste årene har Helsetilsynet flere ganger slått alarm om mangel på behandlingstilbud, innestengte pasienter og overmedisinering av demente.

– Nå skal vi gi pasientene hverdagen tilbake. De skal være med på aktiviteter de gjorde før de kom på sykehjem men som vi har fratatt dem muligheten til å gjøre. Det handler om vanlige gjøremål og om aktiviteter de selv trives med, men som vi har fratatt dem muligheten til på en institusjon, sier Hilde Helland som er daglig leder ved Manglerudhjemmet.

Vekke gode minner

 Matlageret er omgjort til dagligvareforretning med en tilhørende cafe. Beboerne har en egen handleliste og plukker selv ut matvarene til måltidene de også skal være med på å lage. 

– Vi ser at dette gir trygghet og en mestringsfølelse for beboerne. Mange av dem har glemt selv dette med å skrelle en potet. Målet er at dette skal vekke fram de gode minnene, sier Helland.