Politimann hylles – derfor ga han den gråtende gutten en klem

Bildet av Bret Barnum som gir Devonte Hart (12) en klem under en demonstrasjon gir amerikanerne håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet er tatt i Portland, Oregon, denne uken. Frilansfotograf Johnny Huu Nguiyen tok det under en demonstrasjon.

Etter at det ble publisert i lokalavisa har det blitt delt tusenvis av ganger i sosiale medier.

Mange amerikanere gir uttrykk for at bildet har blitt et symbol for håp i en tid med mye sinne og frustrasjon blant den fargede befolkningen over hele USA etter det som skjedde i Ferguson.

FOTOGRAF: Johnny Nguiyen tok det berømte bildet i Portland tirsdag. Foto: CBS
FOTOGRAF: Johnny Nguiyen tok det berømte bildet i Portland tirsdag. Foto: CBS

Det var tirsdag at en stor menneskemengde hadde samlet seg i Portland for en protestmarsj mot at det ikke blir reist tiltale mot politimannen som skjøt og drepte Michael Brown.

Lørdag stod politibetjent Bret Barnum frem og fortalte hvorfor han valgte å la demonstrasjonen gå sin gang og i stedet gi den lille gutten med tårer i øynene en god klem.

– Jeg hadde nettopp parkert politimotorsykkelen da jeg la merke til gutten. Han bar et skilt hvor det stod «gratis klem». Jeg husker jeg sa til min partner, «gråter det barnet?». Jeg ropte at han skulle komme til meg, det handler jo om å være et godt menneske, forteller Barnum til CBS.

– Vi er mennesker

Fotograf Nguiyen la merke til at gutten gikk bort til politimannen og begynte å skyte bilder fra avstand.

– Som fotograf så jeg en scene med kraft i seg, spesielt i forhold til det som skjer nå. En hvit amerikansk politimann snakke med en svart amerikansk gutt, sier Nguiyen til CBS.

Barnum forteller at han ikke la merke til fotografen.

– Jeg la ikke merke til at bildet ble tatt, og jeg kunne ikke ane at øyeblikket skulle få en slik oppmerksomhet. Vi er mennesker, og det var det dette handlet om. Jeg er et menneske og jeg ville bare nå frem til et barn og si «Hei, er du ok?», forteller Barnum.

– Har et hjerte av gull

12-åringens foreldre forteller at Devon gråt mye den dagen, og ville ikke snakke.

– Han har et hjerte av gull, men sliter med frykt for politiet og de som ikke forstår hvor komplekst rasisme kan fungere i samfunnet. Da politimannen spurte hvorfor han gråt forklarte Devonte det. Da politimannen så spurte om å få en gratis klem fikk han selvsagt det, har foreldrene skrevet på sin Facebook-side.

– Da tårene etter hvert tørket bort forstod jeg at vi hadde fått en slags forbindelse. Jeg synes ikke dette handler om rase eller etnisitet, men om å være en god person. Jeg synes vi skal møte all frykt og sinne med et åpent hjerte og lytte til hverandre, sier politibetjent Bret Barnum.