LEVERTE VARENE: Petter Northug (t.v) og Sondre Turvoll Fossli (t.h) gjorde det bra i sprinten. Niklas Dyrhaug var sterk på søndagens 15 km.
LEVERTE VARENE: Petter Northug (t.v) og Sondre Turvoll Fossli (t.h) gjorde det bra i sprinten. Niklas Dyrhaug var sterk på søndagens 15 km.

Disse utøverne overrasket TV 2-eksperten mest i helgen

Fredrik Aukland mener det meste klaffet for de norske skiløperne i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kuusamo (TV 2): Sett med norske øyne ble åpningshelgen i Kuusamo en stor opptur. Allerede i lørdagens prolog kom et forvarsel om hva som ventet. 18 av 19 norske løpere gikk videre til kvartfinale. 

I sprintfinalen for herrer tok Norge de fire første plassene. I kvinnefinalen vant Marit Bjørgen i suveren stil. Maiken Caspersen Falla ble nummer tre. 

Therese Johaug tok over stafettpinnen på søndagens klassiske 10-kilometer. 26-åringen fosset fra alt og alle og vant med over 40 sekunder på Bjørgen.

Martin Johnsrud Sundby fulgte opp Beitostølen-suksessen med en sterk 2. plass på 15 km klassisk. 

– Fossli fikk sitt gjennombrudd
TV 2-ekspert Fredrik Aukland synes det var svært mye positivt å dra med seg fra de finske skogene. Han mener spesielt tre herreløpere utmerket seg positivt.

Petter Northug på pallen i sprint er noe av det bedre han har levert noensinne. Det viser Northugs egenskaper, og det viser at han er på vei, sier Aukland.

– Sondre Turvoll Fossli fikk sitt gjennombrudd. Han viser at vi har en sprinter til som kommer til å kjempe hardt om en VM-plass. Sannsynligvis ligger han godt an allerede nå, sier Aukland.

– Niklas Dyrhaug var en tidel fra en pallplass. Hadde han hatt et seinere startnummer hadde han sannsynligvis tatt en pallplass. 

– Det beste jeg har sett av Johaug
Aukland lot seg også imponere av det norske kvinnelaget. 

På damesiden vil jeg trekke frem Johaug sitt ekstreme løp på søndagen. Det er det beste løpet jeg har sett av Therese. Hun var teknisk enestående på den første runden. Det var rått å se på, sier Aukland.  

– Det er gledelig å se at Bjørgen er på toppen. Hun er der hun skal være, og hun kommer til å bli farlig i VM.

Få skuffelser
Aukland mener det er vanskelig å plukke ut noen skuffelser.

– Ola Vigen Hattestad falt i sprinten. Det er ingen skuffelse, men det betyr at han må på pallen i et av sprintrennene i verdenscupen. I tillegg må han prestere i NM. Det gjør det ikke enklere for ham at de fire beste i sprinten var norske, sier Aukland, og legger til: 

– Typer som Heidi Weng, Sjur Røthe og Chris Jespersen hadde nok forventet å komme høyere opp på resultatlisten.