SVTs ekspert Mathias Fredriksson har ingen tro på antallet treningstimer som Martin Johnsrud Sundby oppgir. Foto: Scanpix.
SVTs ekspert Mathias Fredriksson har ingen tro på antallet treningstimer som Martin Johnsrud Sundby oppgir. Foto: Scanpix.

Svensk ekspert tror ikke på Sundbys treningstimer

- Bilturen til treningen inngår nok i de 1000 timene, sier Mathias Fredriksson.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kuusamo (TV 2): Martin Johnsrud Sundby er kjent for å trene vanvittig mye i løpet av et år. Sundby har før denne sesongen økt antall treningstimer fra 980 til nærmere 1150 timer.

Mathias Fredriksson i sine aktive dager. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Mathias Fredriksson i sine aktive dager. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Jeg har klemt til skikkelig, gitt kroppen min en skikkelig utfordring med økt treningsbelastning. Tatt en sjanse på at jeg tåler 15-20 prosent mer trening. Jeg er skikkelig spent på hvordan det slår ut til vinteren, sa Sundby til TV 2 for en drøy måned siden.

Tror ikke på Sundby
Det tror ikke SVTs ekspert Mathias Fredriksson noe på.

– Om Sundby sier at han trener mer enn 1000 timer per år regner han nok bilturen til treningen som trening også, sier Fredriksson i SVTs vinterstudio.

Eksperten utdyper overfor TV 2.

– Jeg tror han runder oppover, sier Fredriksson.

– I Sverige er det veldig få som trener over 800 timer. Det er ganske normal treningsmengde. Å legge på 350 timer er ganske mye, sier Fredriksson. 

– Du sier du ikke tror på det. Men kan det stemme?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke han kan trene 1150 timer med bra kvalitet, det tror jeg ikke er mulig. Det er ikke tvil om at han trener mye, og egentlig er det ganske uinteressant hvor mye han trener. Det han gjør på trening er veldig bra, det ser man på det han gjør i skisporet, sier Fredriksson.

Sundby smiler når han får gjengitt Fredrikssons utspill.

– Det må Fredriksson gjerne tro så mye han vil. Jeg tror jeg er den siste som snakker meg selv opp når det gjelder akkurat det der, sier Sundby.

– Han får bli med et par uker til sommeren, legger Røa-løperen til.

Tror ikke Sundby bløffer
TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland er uenig med Fredriksson.

– Jeg har selv jobbet med Sundby som manager for Team Manpower og vet at han er ekstremt nøye og detaljert i treningsarbeidet. Sier Sundby at han trener 1150 timer, har han gjort det. Det er få idrettsutøvere som tåler mer enn 900 treningstimer i året, men er det noen som kan få utbytte av det, er det Sundby, sier Aukland. 

– Samtidig er jeg spent på hans formutvikling frem mot VM. Denne treningsmengden er etter min mening i overkant og ikke anbefalt i noen litteratur, sier eksperten. 

– Trenger å slippe opp
De siste ukene har Sundby gradvis trappet ned treningen.

– Jeg tror jeg trenger å slippe opp noe mer på trening for å få enda mer overskudd. Jeg har hatt et par uker med litt roligere trening, og det hjelper på. Jeg tror jeg trenger enda et par uker, og jeg håper det skal bli bedre fra helg til helg. Før jul er det tremilen i Davos som er drømmedistansen. Der håper jeg å kline til og få et skikkelig godløp, sier Sundby.

Han jakter på sitt første mesterskapsgull denne sesongen. Selv om Sundby ble første norske herreløper som vant Tour de Ski og i tillegg sikret seg verdenscuptrofeet, var han ikke fornøyd.

– Det kan kanskje virke som litt idioti når jeg hadde en såpass brukbar sesong og kanskje surre det til med litt for mye trening, burde kanskje gjort det samme som i fjor, men jeg tror at det stilles andre krav denne sesongen enn sist, sier Sundby.

– Niskanen gikk styggfort
En som definitivt har tenkt å gi Sundby kamp på de klassiske distansene er Ivo Niskanen. Finnen gikk et solid løp og slo Sundby med 10,3 sekunder.

– Niskanen gikk styggfort i uken før OL og i OL. Han avsluttet med noen kjempekonkurranser i verdenscupen. Han vinner i dag. Listen er lagt fremover. Han er heldigvis ikke så habil i skate, sier Sundby, som ikke følte seg spesielt bra i dag.

– Jeg følte meg vekk superpigg eller dårlig. Det var på det jevne. Ivo var knallsterk og jeg var i bunn og grunn sjanseløs, sier Sundby.