«Sint» Therese Johaug med knusende seier i Kuusamo

Slo fullstendig knockout på konkurrentene i Kuusamo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Kuusamo (TV 2): Det var aldri noen tvil om hvem som skulle vinne i Kuusamo etter å ha sett tidsdifferansene ved den første passeringen etter 3,1 kilometer. Therese Johaug var utilnærmelig i finske Kuusamo der hun smadret konkurrentene.

I mål etter de ti kilometerne i klassisk stil var jenta fra Dalsbygda imponerende 42,2 sekunder foran Marit Bjørgen. Svenske Charlotte Kalla viser at formen er på plass med sin tredjeplass 1,9 sekunder bak Bjørgen.

– Jeg var ekstra sint i dag
I målområdet kunne ikke Kalla gjøre annet enn å gratulere en hylende glad Johaug med hennes åttende seier i verdenscupen.

– Jeg var ekstra sint da jeg gikk i dag. Jeg var bestemt. Jeg vet at jeg har det i meg, og jeg har gått fort på Beitostølen i helgene før Kuusamo. Jeg kjente at jeg var ekstra skjerpet i dag, sier Johaug til TV 2.

– Jeg tok meg tid til å skape kraft, og det klarte jeg. Teknikken har bremset meg før. Jeg har villet mye og kanskje vært litt miksmaster. Jeg har aldri gått så bra staking og diagonalgang i konkurranse før.

Ingvild Flugstad Østberg imponerte også stort i Kuusamo med en strålende femteplass. Justyna Kowalczyk kapret fjerdeplassen drøyt fem sekunder før den norske sprinteren.

JUBLET: Therese Johaug leverte et løp av ypperste klasse i Finland.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JUBLET: Therese Johaug leverte et løp av ypperste klasse i Finland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mange hadde regnet med en tett duell mellom Bjørgen og Johaug i Finland. Det ble det altså ikke.

– Det var utklassing. Det er bare å ta av seg hatten for Therese. Jeg skjønte tidlig at jeg måtte konsentrere meg om andreplassen, sier Bjørgen til TV 2.

For Johaug åpnet beintøft.

– Jeg åpnet veldig friskt. Jeg hadde seks sekunder på Kowalczyk på første sekundering. Da tenkte jeg at jeg hadde åpnet for hardt. På andre sekundering ledet jeg med 16 sekunder. Da tenkte jeg at det bare var å jobbe på hele veien. Jeg kjente at jeg fikk til teknikken i det lette terrenget, sier Johaug.

– Jeg kunne bare kjøre på hele veien uten å bli sliten, legger dalsbygdingen til.

I hundre fra start til slutt
Johaug åpnet i et vanvittig tempo i Kuusamo. Etter bare 3,1 kilometer ledet hun med 14,4 sekunder foran Justyna Kowalczyk. Charlotte Kalla, Martin Bjørgen og Justyna Kowalczyk fulgte sekundene bak der igjen.

Derfra og ut handlet alt om Johaug. Hun økte igjen ved 6,4 kilometer, og ved passering 8,1 kilometer var avstanden ned til andreplasserte Bjørgen 45,9 sekunder. 

Seieren var aldri truet for Johaug - i realiteten var spenningen i løpet kun knyttet til hvem som skulle ta de to øvrige plassene på pallen. Den kampen vant Bjørgen.

I mål var Rognes-løperen 1,9 sekunder foran Kalla. Johaug endte opp med å vinne hele 42,2 sekunder foran Bjørgen.