Slik sjekkes fotlenke-sonerne – helt uanmeldt

TV 2 ble med Kriminalomsorgen på uanmeldt kontroll av noen av de 7000 straffedømte som har fått hjemme-soning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En stasjonsvogn er på vei mot vestre del av Bergen. Gisle Østraat og Robin Eide i Kriminalomsorgen er på kveldsvakt for å sjekke straffedømte som soner i sitt eget hjem.

– Han vi skal hjem til nå har folk rundt som ikke skal vite at han soner med elektronisk kontroll, sier Østraat.

Det er mange hensyn å ta, men hensikten med elektronisk fotlenke-soning er å legge til rette for at straffedømte kan følge opp sosiale og økonomiske forpliktelser mens straffen sones.

Permanent ordning

En mann setter seg inn i baksetet. Eide tar fram apparatet som avdekker om den straffedømte er ruset.
Displayet viser null. De aller fleste er opptatt av å følge reglene, da regelbrudd betyr fengsel.

– For en uke siden var vi hos en domfelt som hadde drukket mer enn den ene pilsen han påstod å ha drukket. Han måtte vi dessverre overføre til fengsel umiddelbart, forteller Østraat.

Siden oppstarten i seks fylker i 2008, er ordningen med fotlenke nå innført nasjonalt. Hjemmesoning reduserer behovet for fengselsceller med 340.
I tillegg kommer store besparelser i omkostninger for den enkelte og samfunnet.

Krever disiplin

En svart boks står på kjøkkenbenken hos en alenemor. Hun har 30 dager igjen av promilledommen, og er glad for at hun får lov til å sone hjemme.
En fotlenke sender signaler til den svarte boksen. Beveger hun seg ut av huset på andre tider enn det som er avtalt med Kriminalomsorgen, går alarmen hos vaktsentralen i Vestfold.

– Jeg merker jo at jeg er under soning. Alene med to barn og føler jeg hele tiden løper etter klokka. Jeg gjør opp for det jeg eventuelt skulle ha gjort et annet sted, forteller kvinnen til TV 2.

Fotlenken gjør at hun både kan reise på kurs hos arbeidsgiver, samt ta seg av barna i tråd med et løp som er lagt i samarbeid med myndighetene.

Ingen avvik blir avdekket av kontrollørene denne kvelden. Evalueringer viser at under fem prosent av fotlenke-straffedømte bryter reglene.
Mens en av fem som sitter i vanlig fengsel begår ny kriminalitet innen to år, viser forskning at 7,5 prosent av fotlenke-sonerne gjør det samme.

– Jeg er glad for at vi kan tilby denne ordningen til spesielt unge menn. De har sjelden godt av å møte miljøet man møter i et vanlig fengsel, sier Østraat.