Skiene løsnet i luften – to dramatiske fall i Ruka

Tyske Andreas Wellinger og slovenske Anze Lanisek falt begge stygt under hopprennet i verdenscupen i Finland lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KUUSAMO/BERGEN (TV 2) 19 år gamle Wellinger mistet kontrollen på sin vestre ski kort tid etter å ha forlatt hoppkanten i første omgang.

– Andreas kjenner ikke frykt
Tyskeren ble sendt rundt i luften, før han landet på kulen med ryggen først.

Wellinger skled ned unnarennet med hjelpemannskaper stormende mot seg. Etter forholdene så det likevel ut til å gå greit med tyskeren.

19-åringen var hele tiden bevisst og vinket til publikum da han ble fraktet ut av bakken på båre – med nakkekrage på plass.

– Andreas er ung og kjenner ikke frykt. Han presset seg selv til grensen, men presset litt for hardt. Han gjorde en feil, og det er synd for ham og det tyske laget, sier den tyske treneren Werner Schuster til TV 2.

Til tross for det stygget fallet skryter tyskeren av juryen i FInland.

– Juryen gjorde en veldig god jobb. Når alt kommer til alt var det en feil av utøveren. Det ser ikke så ille ut for Andreas. Han har litt vondt i skulderen, sier Schuster.

– Skal ikke skje
18 år gamle Anze Lanisek så det ut til å gå verre med. Sloveneren var første hopper ut i annen omgang.

Midtveis ut i hoppet mistet han kontroll over den ene skien, før han smalt hardt i bakken fra relativt stor høyde.

– Det er en påminnelse om at det er en nerveidrett hvor det blir ordentlig dramatikk når det går gale. Så er det vel egentlig to forskjellige fall. Det siste er åpenbart utstyret sin feil. Slike ting skal ikke skje, men det gjør det. Det første er mest sannsynlig en blanding av teknikk og forhold, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til TV 2.

Bråthen er ikke i Kuusamo, men fikk med seg det dramatiske hopprennet fra sofaen.

Han sier at det er utøveren selv som har ansvaret for utstyret, men at det i dette tilfellet så ut som en materiell feil.

– Det er veldig sjeldent at slikt skjer. Det er veldig alvorlig. De er så uforberedt i luften. Han faller og får et slag mot hodet. Heldigvis er det kommet nye hjelmer nå som tåler mye mer. Hadde det ikke vært for det kunne dette gått mye verre, sier han.

Delt seier
Selve rennet ble vunnet av Simon Ammann og veteranen Noriaki Kasai som begge sto med 272,2 poeng etter to hopp.

Severin Freud ble nummer tre, mens Anders Fannemel, som beste nordmann, endte på sjetteplass.

– Fannemel har startet bedre en noen gang før. Så har Bardal fått en halvtung start. Men alt i alt er det mye bedre enn i fjor, og jeg føler at vi på treninger har dokumentert at vi kan vinne skirenn. Men enn så lenge har vi ikke fått det til i konkurranse, og nivået er helt rått, det er så mange som kan vinne at det nesten er litt uvirkelig, sier Bråthen

(©NTB/ TV 2)