«Søppel-meglerne» byr på søppelposen din

Søppelet ditt er kanskje mer interessant enn du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hos Rekom i Bergen sitter egne «søppel-meglere» som byr på søppelet ditt, får betalt for å håndtere det, og som så betaler anlegg i Norge eller Sverige.

– Det er varer som kommer inn fra Sverige til Norge og trailere som kjører tomme tilbake. Og det er de trailerne vi fyller med avfall, forteller Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Rekom.

Søppelposen din er «big business». Dette selskapet alene omsetter for rundt 350 millioner kroner.

50 trailere hver dag

Som TV 2 tidligere har fortalt, går det hver eneste dag 50 trailere med husholdningsavfall til Sverige, hovedsakelig fra Vestlandet.

En halv million tonn husholdningsavfall eksporteres hvert år over grensen – forbi topp moderne anlegg i Norge.

– Det er jo galskap når det blir transportert på trailere forbi våre anlegg, 70 mil ned til Stockholm, sa Pål Mikkelsen, direktør i Energigjenvinningsetaten i Oslo, til TV 2.

For i Sverige er det ofte billigere å brenne søppelet enn i Norge.

– Er dere med på å presse prisene?

– Vi går jo alltid der hvor prisene er lavest. Så, er vi med på å presse prisene? For våre kunder er det bra, sier Synnøve Bjørke i Rekom.

– For viktig med pris

Men Bellona mener prisen vektlegges for mye når søpla vår legges ut på anbud.

– Det kan synes som om miljøhensyn i dag ikke vektlegges nok i forhold til hva det burde, og at pris er for dominerende når denne type vurderinger blir gjort, sier Karl Kristensen, fagrådgiver i Bellona.

Søppel som handelsvare

Hos Rekom tror de søppel blir en enda viktigere handelsvare fremover, der man vil se at søppel eksporteres og importeres i stadig større grad.

– Det er en god vare å handle med, sier Synnøve Bjørke.