DROPP VINGLASSET: Ser du noen som drikker mens de er gravide, har vi en plikt til å si ifra, mener fastlege. Foto: Thinkstock
DROPP VINGLASSET: Ser du noen som drikker mens de er gravide, har vi en plikt til å si ifra, mener fastlege. Foto: Thinkstock

Hvem ville vel gitt toåringen sin en drink?

De aller fleste holder seg langt unna alkohol under svangerskapet. Men hva gjør du om noen tar en julebordsdrink med baby i magen? 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Hanne Mari Skappel (Klikk.no)

Julebordssesongen er allerede i gang, og for mange er julebord ensbetydende med et høyt inntak av alkohol.

Fire prosent drikker

Er du gravid bør du som de fleste vet holde deg langt unna.

Les også: 25 ting du kan gjøre for å vise barna hvor glad du er i dem.

Likevel velger fire prosent av gravide kvinner å drikke under svangerskapet, til tross for at barnet oppnår den samme promillen som mor.

– Alkoholen går i blodet og rett i blodet til fosteret. Hvem ville vel gitt toåringen sin en drink? Ingen ville funnet på å servere alkohol til større barn, hvorfor skal vi gjøre det til fostre?

Fastlege Kari Løvendahl Mogstad er spesielt engasjert i svangerskaps- og barselmedisin.

Hun mener vi har plikt til å bry oss dersom vi ser en gravid kvinne innta alkohol.

– Heldigvis slutter de aller fleste kvinner å drikke så snart de vet de er gravide, fordi de kjenner til hvor skadelig det kan være for fosteret. Men det er likevel et problem at noen velger å innta alkohol til tross for kjent svangerskap.

PLIKT TIL Å SI IFRA: Kari Løvendahl Mogstad er fastlege med spesielt engasjement innen svangerskaps- og barselmedisin. Hun mener vi har plikt til å bry oss hvis noen drikker mens de er gravide.
PLIKT TIL Å SI IFRA: Kari Løvendahl Mogstad er fastlege med spesielt engasjement innen svangerskaps- og barselmedisin. Hun mener vi har plikt til å bry oss hvis noen drikker mens de er gravide.

– Vi har plikt til å blande oss

Løvendal Mogstad mener at man ikke bare kan lukke øynene dersom man er vitne til at en gravid kvinne drikker alkohol.

– Man er jo generelt redd for å tråkke over i folks private sfære, men fordi det faktisk er kjent at alkohol er skadelig for fosteret, mener jeg vi har både plikt og rett til å blande oss, og ta en liten prat med den gravide det gjelder.

– Man skal selvsagt ikke angripe personen på en fordømmende måte, men på en vennlig og diskret måte spørre om hun er klar over at det er sterkt anbefalt å være totalavholdende i hele svangerskapet.

Det er ikke noen sikker nedre grense på trygt alkoholforbruk og faren for fosterskade. Derfor anbefaler Helsedirektoratet at man er totalavholdende under hele svangerskapet.

Tidlig alkoholkutt sikrer at barnet får gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av.

– Gambling

Samme mengde alkohol kan påvirke fostre på flere ulike måter.

Sannsynligvis har ulike barn ulik grad av sårbarhet, og barnets arveegenskaper spiller også inn. Tidspunktet for alkoholeksponeringen har betydning og forhold som alder, helse og mors livsstil.

Helsedirektoratet oppfordrer til å endre alkoholvanene allerede når en prøver å bli gravid, ettersom alkohol reduserer fruktbarheten.

Legen mener det er viktig å understreke at alle fostre er ulike og har ulik sårbarhet for alkohol.

– Så selv om det stort sett går fint å ta seg en drink eller tre, er det gambling med fosterets helse og utvikling. Faktisk er alkohol blant de mest toksiske og skadelige rusmidlene i et svangerskap, sier hun. 

Voksne har en lever som bearbeider og tar hånd om nedbrytningen av alkoholen, mens foster har mindre utviklet lever og system til å bryte ned alkoholen.

– Dette medfører faktisk at promillen kan sitte lenger i fosteret enn i oss. Hjernen blir særlig påvirket, og også andre strukturer, med mulige skader til følge.

Vanskelig å skjule

Når du er gravid uten å ha sagt det til noen er det ekstra vanskelig. Alkohol er vanlig i sosiale lag, enten det er fest eller bare en kveld på kafé med venner.

– Da kan det by på ekstra utfordringer når man ikke har lyst til å røpe at man er tidlig gravid, og kanskje kjenner man seg presset eller fristet til å ta et glass for å dekke over at man faktisk er gravid.

– Da er det viktig å kunne stå imot press, spørsmål fra venninner og mistenksomme blikk, sier hun.