Politiet må kjøre biler som er så gamle at de stopper under utrykning

Halvparten av landets politidistrikt går med millionunderskudd, og politimestre landet over frykter 2015 blir ennå verre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Østfold politidistrikt er politipatruljene tvunget til å kjøre rundt i en 20 år gammel politibil. 

Den er rusten, gammel og slitt. Patruljene har flere ganger opplevd at bilen har stoppet under utrykning. 

Utgjør en risiko 

Ifølge flere politimestre TV 2 har vært i kontakt med er det skrikende behov for midler til å kjøpe inn nytt utstyr til politidistriktene, deriblant biler. 

– Vi må jo bruke det som kan trille og gå, for å få den daglige tjenesten og treningen til å gå rundt, sier hovedvernombud i Østfold politidistrikt, Rino Bangor. 

Han sier gamle politibiler utgjør en risiko, og viser blant annet til at politiet ikke vil klare å komme raskt nok frem i akutte situasjoner. 

– Det kan påvirke responstid, og vi har jo sett at vi har stoppet under utrykning, sier han. 

Halvparten av landets politidistrikt vil gå med underskudd i år. Totalt 50 millioner må dekkes inn. 

Anundsen: – Vi leverer

I oktober presenterte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) stolt neste års budsjett, hvor han lovet sterk satsing på flere politifolk, politijurister og en viktig styrking av beredskapen. 

– Vi leverer virkelig på justis- og beredskapsfeltet, og det er viktig for denne regjeringen, sa Anundsen til TV 2 i oktober. 

Politimester i Østfold politidistrikt, Jon Steven Hasseldal til at den økte bevilgningen går til å betale lønn, og at det kommer andre utgifter som ikke blir dekket opp av budsjettet. 

– Vi trenger biler og kontorer. Dette dekkes ikke opp, og belaster derfor budsjettet vårt ekstra, sier Hasseldal. 

I Vestfold er politimester Rune Bård Hansen godt fornøyd med at budsjettet vil gi flere politifolk i gatene.

– Det er en god målsetting, og jeg er selvfølgelig glad for at vi skal gjøre det. Men det medfører at vi får en veldig knipe på investeringer, sivile gjøremål, utstyr og alt det andre som må til for at de kan gjøre jobben sin, sier Hansen. 

Trangt budsjett

Ettersom flere penger bindes opp til øremerkede formål vil det enkelte politidistrikt slite med å finne midler til nødvendige poster. 

– Det er definitivt det trangeste politibudsjettet jeg har sett siden politireformen i 2002, sier administrasjonssjef Gard Hagen i Vestfold politidistrikt. 

– Det er det ingen tvil om, sier Hagen. 

Han ønsker de nye politistillingene velkommen, men sier det vil gå merkbart ut over andre deler av politiet.