MASSEMORDER: Den tiltalte sykepleieren, Nils H., blir ført inn før rettssaken mot ham startet i Oldenburg fredag. Foto: Getty Images
MASSEMORDER: Den tiltalte sykepleieren, Nils H., blir ført inn før rettssaken mot ham startet i Oldenburg fredag. Foto: Getty Images

Sykepleier mistenkt for drap på 150 pasienter: – Jeg kjedet meg

Statsadvokaten i Tyskland frykter at den tidligere sykepleieren Nils (38) er en massemorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag startet en rettssak i Oldenburg i Tyskland hvor en mannlig sykepleier står tiltalt for tre drap og to drapsforsøk.

Men da rettssaken startet kom det frem at statsadvokaten frykter mannen er en massemorder, og at han har tatt livet av over 150 pasienter med giftsprøyte mens han jobbet som sykepleier på tre ulike klinikker i Tyskland.

Derfor har myndighetene iverksatt en storstilt gransking av de 174 dødsfallene som skjedde på 38-åringens vakt mens han jobbet på en klinikk i Delmenhorst ved Bremen mellom 2003 og 2005.

– Jeg kjedet meg, skal 38-åringen ha uttalt til politiet da han ble pågrepet, skriver Daily Mail.

Ville gjenopplive pasienter

Ifølge hans egen forklaring ville han demonstrere sine evner til å gjenopplive pasienter.

Ifølge tiltalen skal han ha brukt preparatet Gilurymatail til å sette dødelige sprøyter på pasientene. Dette er en sterk hjertemedisin.

Antallet dødsfall på klinikken der han jobbet steg til det dobbelte mens han arbeidet der og også bruken av den sterke hjertemedisinen steg dramatisk.

Ifølge tiltalen mener myndighetene at mannen eksperimenterte på egen hånd med medisinen for å se om han klarte å gjenopplive pasienten etter en dødelig dose.

Hvis han klarte det brukte han noen ganger å gjøre et forsøk til på samme pasient, ifølge tiltalen.

Skal grave opp et stort antall lik

En lege ved klinikken har i et tidligere vitneutsagn betegnet 38-åringen som en dyktig sykepleier, men sa også at han undret seg over at sykepleieren alltid var i nærheten og tilbød seg å hjelpe til når pasienter skulle gjenopplives.

38-åringen ble i 2008 dømt til sju og et halvt års fengsel for drapsforsøk på en pasient.

Han skal da ha gitt pasienten en overdose med hjertemedisinen, men pasienten overlevde såvidt.

Tyske myndigheter er også i ferd med å granske mistenkelige dødsfall på mannens andre tidligere arbeidsplasser i Oldenburg og Wilhelmshaven.

I den forbindelse planlegger de å grave opp mange lik og foreta obdusering av disse.

Ingen fattet mistanke

Pårørende til de mange døde på de tre klinikkene hvor 38-åringen jobbet kritiserer myndighetene for at det har tatt så lang tid før de iverksatte en større og bredere etterforskning.

Men en advokat for klinikken i Delmenhorst har forklart til politiet hvorfor ingen der fattet mistanke til mannen.

– Det er ingen som ønsker å tro at en kollega heller vil slå i hjel enn å hjelpe pasientene, sier Erich Joester, advokat for Delmenhorst-klinikken.

På grunn av tysk lovgivning er den 38 år gamle mannen anonymisert under navnet Nils H. og han fikk også lov å skjule ansiktet for fotografene inntil retten var satt og fotoforbudet gjaldt fredag.