Mener DNA-funn kunne vært gjort i Monika-saken i 2011

Eksperter mener analysemetoden som førte til drapssiktelse av stefar til Monika, eksisterte for tre år siden. I så fall betyr det at den drapssiktede 32-åringen kunne vært pågrepet for tre år siden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vakte stor oppsikt da en mann i oktober ble pågrepet for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, nesten tre år etter hun ble funnet kvalt i sitt eget hjem på Sotra 14. november 2011.

For noen uker siden siktet politiet ekskjæresten (32) til Monikas mor for drapet på Monika.

«Forbedret analyseteknikk»

På en pressekonferanse ved Hordaland politidistrikt samme dag forklarer politiadvokat Asbjørn Onarheim følgende:

– Det som ligger til grunn for pågripelsen er primært prøver som ble tatt fra åstedet, som nå er analysert på nytt ved Folkehelseinstituttet, og ved en forbedret analyseteknikk har en nå gjort DNA-funn som vi ikke gjorde den gang, forklarte Onarheim på pressekonferansen.

Vil ikke svare

TV 2 har flere ganger spurt politiet og Folkehelseinstituttet, som utfører analysene, om hva denne forbedrede analyseteknikken går ut på. Og om man allerede i 2011 kunne funnet DNA fra siktede.

Både politiet og Folkehelseinstituttet har avslått å svare på spørsmålene.

Politiet opplyser at ny forbedret analyseteknikk av en gammel DNA-prøve er avgjørende. Men eksperter tilbakeviser at det er kommet noen ny metoder på markedet og mener man allerede for tre år siden kunne fått DNA-treff.

– Den teknologien som vi benytter i dag den har vært tilgjengelig lenge, den har vært benyttet av laboratorier også i utlandet, så dette er ikke noe nye teknologi. Det kommer mer an på hvor rask man er til å ta i bruk nyutviklet teknologi, sier Ragne Kristin Farmen, daglig leder av DNA-laboratoriet GENA, til TV 2.

Ingen nye analysemetoder

Farmen er ekspert på DNA-analyser og sier rett ut at det ikke er kommet noen «forbedret analyseteknikk» de siste årene. Det bekrefter også Hans Geir Eiken, leder for Genetisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon.

– Vi i kommisjonen kjenner ikke til at det er kommet nye metoder i rettsgenetikk de siste årene, fastslår Eiken overfor TV 2.

Den rettsmedisinske kommisjon kontrollerer og kvalitetssikrer bruk av DNA i straffesaker i Norge. Eiken mener hemmeligholdet rundt analysemetoden er feil.

At verken politiet eller Folkehelseinstituttet ikke vil svare TV 2 på hva som menes med «forbedret analyseteknikk», som er brukt i Monika-saken, hindrer nødvendig åpenhet rundt saken, mener han

Etterlyser åpenhet

– På generelt grunnlag er vi opptatt av åpenhet om metodebruk. Og det er fordi det skal være mulig å etterprøve rapporter og analyseresultat, forklarer Eiken.

På spørsmål fra TV 2 om hvilken metode som er benyttet og hva som menes med «forbedret analyseteknikk» svarer politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt i epost:

– Jeg kan heller ikke svare detaljert på dette utover å vise til det jeg har sagt på pressebriefing. Det er en delvis profil, det er tidligere tatt prøver fra åstedet som er analysert på nytt med forbedret analyseteknikk. Noe mer detaljer enn dette vil jeg ikke gi, skriver Onarheim.

Folkehelseinstituttet får spørsmål om DNA-funnet kunne vært gjort allerede i 2011, men dette vil man ikke svare på. Heller ikke hva som menes med «forbedret analyseteknikk».

– Vi kan dessverre ikke kommentere kriminalsaker som er under etterforskning. Vi er underlagt taushetsplikt, og ber om forståelse for at vi må respektere vår rolle som sakkyndig i denne saken. Henvendelser om denne saken ber vi deg derfor rette til politiet, svarer Folkehelseinstituttet i epost til TV 2.

Bistandsadvokat: – Ser alvorlig på saken

Monika-saken ble først henlagt som selvdrap, men massiv kritikk mot etterforskningen førte til at politiet i Hordaland gjenopptok saken i mai år. Mor til Monika har klaget politiet inn til Spesialenheten for politisaker som skal vurdere om politiet gjorde noe straffbart da de henla etterforskningen av datteren i 2011.

– Hvis det stemmer, den opplysningene om at det ikke er en ny og forbedret analyseteknikk, så ser jeg alvorlig på det, da burde man gjort denne analysen tidligere, sier Stig Nilsen.

Bistandsadvokaten til Monikas mor reagerer når han får høre om hemmeligholdet rundt analyseteknikken. Han har selv hele tiden trodd at gjennombruddet i saken nå skyldes en forbedret analyseteknikk som ikke var tilgjengelig i 2011.

– Det interessante for meg er jo hvorfor man ikke har klart å få frem dette funnet før, sier Nilsen. Han mener at dersom teknologien var tilgjengelig, så burde analysen vært gjennomført i 2011.

Mor til Monika kan dermed ha ventet – unødig – i tre år på DNA-analysen som kobler en mulig gjerningsperson til saken.