Gullalderen er over

Ekspertene er enige: Vi nærmer oss slutten på det norske oljeeventyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljeprisen. Det er en pris du og jeg sjelden har med å gjøre til daglig. Men likevel er det kanskje den aller viktigste prisen for oss nordmenn.

Fra funnet av Ekofisk i 1969 har norsk olje gjort AS Norge rikere og rikere. Akkurat nå er verdien av oljefondet over 6000 milliarder kroner. 

Men noe er i ferd med å skje med oljeprisen. Den har vært i fritt fall siden juni i år. Da lå prisen på et fat nordsjøolje på om lag 115 dollar. Nå er den nede i rundt 72 dollar per fat. 

– Oljeeventyret er over

Eksperter og analytikere som TV 2 har snakket med er entydige i sin dom: Dette er ikke bare begynnelsen på slutten for det norske oljeeventyret. Gullalderen er snart forbi. 

– Dette er på mange måter et vannskille vi nå står ovenfor. Den lange oljeboomen går nok ikke bare mot slutten, vi har rundet toppen. Nå har vi begynt på nedturen, og vi må forberede oss på en situasjon hvor vi er mer som andre land, og ikke helt enestående, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til TV 2.

Han får støtte av oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea. 

Etter at Opec-landene torsdag besluttet å opprettholde oljeproduksjonen på dagens nivå, tror ikke hun at oljeprisen, som er så viktig for norsk økonomi, skal opp med det første.

– Prisene kan bli liggende lavt over en god periode fremover, sier Saltvedt til TV 2. 

Statoil sliter

Samtidig opplevde landets mest verdifulle selskap, Statoil, en blodrød dag på Oslo børs.

På kort tid fredag morgen tapte oljegiganten over 40 milliarder kroner. 

Statoil-aksjen ble i går handlet for over 140 kroner. I morgentimene fredag stupte kursen til under 130 kroner per aksje. 

– Det er et kraftig fall og det skaper en del støy i markedet. Det er nok en reaksjon på at når oljeprisen nå faller så er det klart at det setter press på inntjeningen til Statoil, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til TV 2.

Siv: – Nå skjer det

Vi møter finansminister Siv Jensen (Frp) på kontoret i det mektige hovedkvarteret til Finansdepartementet. Møtet med realiteten er en varslet nedtur i oljesektoren, mener finansministeren. 

– Vi møter nå den omstillingen, som vi har snakket om i veldig mange år at vil komme. Nå kommer den, sier Siv Jensen (Frp) til TV 2. 

Hun er klar på at den kommende tiden vil by på utfordringer for norsk næringsliv, som må gjennomgå omstillinger til en ny type økonomi, som ikke er så avhengig av inntektene fra olje og gass fra Nordsjøen. 

– Vi har lenge pekt på utfordringene knyttet til todelingen av norsk økonomi, sier Jensen. 

Åpner for ekstra tiltak

Finansministeren understreker at statsbudsjettet for 2015 etter hennes mening er godt tilpasset reduserte investeringer i oljesektoren.

Men hun forsikrer samtidig om at regjeringen vil gjøre det som er nødvendig for å forhindre at norsk økonomi velter overende av en oljepris som har vært i fritt fall siden juni. 

– Regjeringen følger situasjonen nøye og vil selvsagt være beredt til å iverksette tiltak, hvis vi skulle se en forverring av situasjonen utover i 2015, sier Jensen til TV 2. 

Aldri så galt at det ikke er godt for noe ...

Fallet i oljeprisene kan likevel ha positive effekter på sikt. Finansministeren mener lavere priser vil tvinge oljebransjen til å bli mer effektiv. 

– Olje- og gassnæringen vil merke dette, og vil ha behov for kostnadskutt og kostnadskontroll. Det er helt nødvendig for næringen isolert sett, sier Jensen. 

Det samme sier Eivind Reiten, som har bred erfaring fra norsk næringsliv. Han mener oljeselskapene burde strammet inn for lenge siden. 

– Det er på høy tid at man tar grep nå, selv om man burde gjort det før oljeprisen i fleisen, sier Reiten. 

Han mener norsk økonomi må tåle til dels store svingininger i oljeprisen.

– Vil du være en stor oljesjeik som vi alle sammen i Norge er, ja da må du også være med og ta de regnværsdagene som dette gir og se om vi kan snu det til noe positivt, sier Eivind Reiten til TV 2.