DRIVSTOFF: Etter OPEC-møtet i Wien falt oljeprisen som en stein. Neste uke kan det gi billigere bensin og diesel ved landets bensinstasjoner. Foto: Arkiv
DRIVSTOFF: Etter OPEC-møtet i Wien falt oljeprisen som en stein. Neste uke kan det gi billigere bensin og diesel ved landets bensinstasjoner. Foto: Arkiv

Neste uke kan det bli billigere å fylle drivstoff

Fallet i oljeprisen kan være gode nyheter for drivstoffkundene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljeprisen stupte torsdag, og fredag morgen lå den på 72,5 dollar per fat. Det får utslag på bensinpumpene – i alle fall om noen dager.

– Mandag går veiledende pris på bensin og diesel ned 15 øre. Bakgrunnen er fall i de internasjonale innkjøpsprisene på ferdigraffinert bensin og diesel, opplyser pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel og Retail til TV 2.

Dermed vil veiledende pris for Statoil-kundene være 15,03 kroner per liter bensin og 13,92 kroner per liter diesel.

Det er ikke bare de siste dagene oljeprisen har falt. Senest i sommer kostet det over 100 kroner for ett fat olje. Shell sier de har merket nedgangen i drivstoffprisene en stund allerede.

– Og hvis oljeprisen fortsetter å falle betraktelig, vil det sannsynligvis reflekteres i prisene på drivstoff også, sier Alice Bergfall, kommunikasjonsrådgiver i Shell Norge.

– Naturlig med nedgang

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, sier en nedgang i drivstoffprisene er en naturlig følge av fall i oljeprisen.

– Nå er 60 prosent av drivstoffprisene bestemt av skatter og avgifter, men det som skjer nå vil nok likevel påvirke prisene allerede fra mandag, sier Saltvedt til TV 2.

Fordi råoljeprisen måles i dollar og prisen på bensinpumpene er oppgitt i kroner, vil effekten av prisfallet trolig viskes litt ut, ifølge oljeanalytikeren. 

– Kronen påvirkes jo også av oljeprisen, og hvis den også svekkes, vil endringen i drivstoffprisen kanskje se litt liten ut når du kommer til pumpene, forklarer hun.

I tillegg kan lokale prisforskjeller og lagernivå også påvirke drivstoffprisene.

Det er prisen på råolje som har falt kraftig de siste dagene. Denne oljen blir kjøpt og behandlet av raffineriene, som deretter selger oljen videre til forhandlere.

– Ved lavere råoljepris, kan raffineriene selge videre til en billigere penge til bensinstasjonene, sier Saltvedt.

OPEC-møte gav fall

Oljeprisen har falt som en følge av at OPEC i et møte i Wien på torsdag besluttet å ikke kutte i oljeproduksjonen. Flere analytikere tror prisen vil fortsette å falle, og sjefen for den russiske oljegiganten Rosneft tror at oljeprisen kan komme under 60 dollar fatet neste år. Det skriver Financial Times

Det er ikke bare oljeprisen som faller. I løpet av en liten time fredag morgen falt verdiene av Statoil med over 40 milliarder på Oslo Børs. Oljeprisfallet kan gi dramatiske utslag i planlagte utbygginger på norsk sokkel.