FÅR ENDRINGER: Eurobonus-reglene endres fra 1. januar 2015. Foto: NTB scanpix.
FÅR ENDRINGER: Eurobonus-reglene endres fra 1. januar 2015. Foto: NTB scanpix.

SAS tilbakeviser «slakt» av bonusprogram

Neste år tjener du færre poeng på billige SAS-billetter, mens grensen for å bli gull- og diamantmedlem senkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag lanserte SAS omfattende endringer i sitt bonusprogram, det såkalte EuroBonus 2.0, som ble innført i fjor. Dette er endringene selskapet selv varsler:

  • Senket poengopptjening på de billigste billettene i SAS Go og SAS Plus
  • Europa blir én sone mot tidligere tre
  • Forhøyet poengopptjening i SAS Business til USA og Asia
  • Senkede krav for å bli Gullmedlem: 45 000 Grunnpoeng (tidligere 50 000) eller 45 enkeltreiser* (tidligere 50)
  • Senkede krav for å bli Diamantmedlem: 90 000 Grunnpoeng (tidligere 100 000) eller 90 enkeltreiser* (tidligere 100)

*Gjelder reiser med SAS og utvalgte destinasjoner med Widerøe

Til nå har bonusprogrammet blitt betegnet som ett av de beste, men kritiske røster mener SAS med endringene gjør programmet mindre attraktivt.

Avviser «slakt» av EuroBonus

– Justeringene minner mer om en dediktert slakt av EuroBonus, skriver Flemming Poulsen på nettstedet bonusfeber.no.

Det Poulsen sikter til er blant annet det som på flere reiser kan bli en halvering av bonuspoeng. Fra 1. januar blir det færre bonuspoeng å tjene på en rekke av både SAS Go-billettene og de billigste billettene i SAS Plus.

I tillegg slås Europa sammen til en sone i bonusprogrammet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen om at dette er en slakt i det hele tatt, kontrer presseansvarlig Tormod Sandstø i SAS.

– Logisk

Sandsø mener færre poeng på de billigste billettene er naturlig, og understreker at en rekke billetter i SAS Go-klassen vil gi samme opptjening også etter nyttår. Det er i følge Sandstø bare de aller billigste billettene som vil få en endring.

– Dette er i tråd med hvordan billettprisene har utviklet seg. Når vi for eksempel har en billett fra Oslo til Barcelona til 499 kroner, tror jeg de fleste skjønner at det er logisk at det ikke blir like mange poeng som hvis du betaler 1500 kroner for samme strekningen, sier Sandstø til TV 2.

– Ikke færre gullmedlemmer

Sandstø forklarer at sammenslåingen av Europa til en sone handler om at det ikke lengre er slik at reiselengde nødvendigvis gjenspeiler prisen på flyreisen. Derfor vil billettprisen bli mer avgjørende for bonusopptjening, snarere enn hvor langt i Europa man reiser.

– Når vi gjør dette nå, så kommer vi mer på linje med de andre vi sammenligner oss med, altså at billige kampanjebilletter gir mindre opptjening mens ordinære billetter gir ordinær opptjening, sier Sandstø.

SAS opplyser at selskapet har gjort beregninger som tilsier at det totalt sett ikke blir færre gull- og diamantmedlemmer, siden poeng- og reisekravene senkes samtidig med at bonusopptjeningen justeres.

Her finner du hele den nye opptjeningsoversikten som trer i kraft neste år.