Museår kan gi kostbart biltrøbbel

Fire ganger flere mus enn normalt...

De er små - men kan gjøre stor skade. Og i år er musene langt flere enn vanlig ... Illustrasjonsfoto
De er små - men kan gjøre stor skade. Og i år er musene langt flere enn vanlig ... Illustrasjonsfoto

Det er nok ikke mus du i utgangspunktet tenker at skal påføre bilen din store skader. Den lille gnageren er mer kjent for å lage trøbbel i hus og hytter.

Men akkurat i år kan det vise seg å bli et større problem enn vanlig. Og det er nå på vinteren at bilen er mest utsatt.

Varm motor fra en parkert bil tiltrekker seg nemlig mus, og i år er det altså fire ganger flere mus enn normalt.

Les også: Nei – pipelyden kom ikke fra panseret

Kostbart

 

– I verste fall kan mus lage kortslutning i det elektriske anlegget. I et tilfelle kostet museskader 23.000 kroner i reparasjon, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Veien fra motorrommet og inn i bilens kupé er ikke lang for en mus. Alle føringer fra motoren og inn i bilen går gjennom torpedoveggen. En mus trenger bare seks millimeter åpning for å komme gjennom og slå seg til inne i bilen.

Les også: Kjørte på tre elg – samtidig!

– Sjekk isolasjonen

NAF forteller at det er flere ting man kan gjøre for å unngå å få mus inn i bilkupéen: Dører og bagasjelokk må ikke stå oppe lenger enn i den tiden du er der.

– Det er også viktig å ikke ha mat og frukt inne i bilen. Støvsugeren bør være en flittig hjelper siden matrester, kjeksrester, ja rester fra alt spiselig lokker til seg mus, sier Engebresen.

Det en dessuten en god idé å sjekke motorrommet med jevne mellomrom. Isolasjon av skumgummi over ledninger eller rør er en delikatesse for musene.

– Sjekk at all isolasjon er som den skal være. Det er også viktig å se etter muselort og om det er musereir i motorrommet.

Les også: Trimming: Dette kan være morsomt – og bli kjempedyrt

Dette må du IKKE gjøre...

– Det finnes også noen kjerringråd som fungerer. Legger man hvitløk eller greiner av einerbusker i motorrommet, holder man musene unna, sier Engebretsen.

Er ulykken først ute er det flere ting som kan jage musene ut av bilen igjen. Musefeller inne i bilen og i motorrommet er en løsning. En annen er elektronisk museskremmer som kan gå på både batteri og 230-voltsanlegget. Bruker du museskremmer må du la dørene stå oppe og følge med så man ser at mus kommer ut av bilen.

– Det man absolutt ikke må gjøre er å legge musegift inne i bilen. Da spiser musen den for så å gjemme seg. Råtten mus gir definitivt vond lukt i bilen, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

Les også: Fant fuglereir på tanken