Landslagssjefen er forberedt på Northug-gnisninger

Landslagssjef Vidar Løfshus har hatt møte med Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kuusamo (TV 2): Landslagsledelsen er forberedt på at Petter Northugs inntreden i landslaget kan skape trøbbel. Vidar Løfshus forteller til TV 2 at han har hatt en møte med Mosvik-ekspressen. Der har han gitt beskjed om at Northug må innrette seg etter landslagets regler, men Løfshus er forberedt på at alt ikke bare blir en dans på roser.

– Vi har hatt et møte, og der har vi blitt enige om hvordan vi skal håndtere det utover vinteren. Det er klart at det ligger noen små spenninger der, det gjør det, sier Løfshus, og legger til:

– Det er som på enhver annen arbeidsplass når det kommer en ny. Han har vært utenfor laget og gått glipp av den lagbyggingsprosessen som har skjedd hele sommeren frem mot sesongen, sier Løfshus.

– Men det er ikke noen Russland-Ukraina-konflikt, smiler landslagssjefen.

– Er det spenninger mellom Northug og Sundby?

– Nei, det tror jeg ikke. Men jeg er sikker på at Martin bruker det litt som motivasjon når Northug og Cologna er tilbake. Han skal ikke gi fra seg pokalen uten sverdslag, sier Løfshus.

– Ikke riktig at jeg ble illsint
Forrige helg på Beitostølen ble Martin Johnsrud Sundby irritert da han måtte vente på at NRKs Petter Northug-intervju skulle bli ferdig. Selv avdramatiserer Sundby episoden.

– Jeg holdt på å fryse ihjel. Jeg gadd ikke stå for å se på et annet intervju. Det var ikke noe annet enn det. Dere skrev at jeg var illsint, og det var ikke helt riktig. Det hadde ikke noe med det å gjøre, men mer at det må tas visse hensyn, sier Sundby.

Forrige sesongs verdenscup- og Tour de Ski-vinner tror ikke det blir annerledes med Northug tilbake på landslaget.

– Det er akkurat som det alltid har vært, sier han.

– Er det du som er kongen nå?

– Det vil jeg faktisk ikke vedkjenne meg. Der tror jeg vi har en annen.

– Hvem da?

– Nå spør du dumt.

– For meg handler det om å gå fort på ski. Jeg skal prøve å utvikle sporten videre. Det er det eneste som betyr noe for meg, utdyper han.

– Ikke et markant hierarki
Sundby avviser at det er et hierarki innad i laget.

– Vi har en veldig dynamisk gruppe, og det er det jeg er på jakt etter. Det vil ikke fungere treningsmessig hvis det er et markant hierarki, forteller han.

Northug bydde ikke akkurat på seg selv dagen før det braker løs. Mosbyggen ønsket ikke å snakke med pressen verken før eller etter trening.

– Jeg tror det er det absolutt smarteste å gjøre. Hvis han skulle kaste bort tid med å prate med dere, hadde han ikke gjort annet. Da hadde han ikke gått fort på ski. Vi får oppsummere etter helgen, og så får vi se om det er en taktikk som funker, sier Sundby.

Gleder seg til søndagen
Sundby har gode minner fra Kuusamo. I fjor spurtslo han Maxim Vylegsjanin og Alexander Legkov og vant mini-touren i Finland. 

– Kuusamo er et lykkested for meg rent sportslig, forteller Røa-løperen.

Sesongen utviklet seg til å bli en enorm opptur for 30-åringen. I år står han over sprinten for å være best mulig opplagt til søndagens klassiske 15 km. Sundby svarer kjapt på spørsmål om hvilke punkter i løypen som blir viktige. 

– Uten tvil de flate partiene. Løypen byr på en del bratte bakker. Der tror jeg det muligens lønner seg å gire litt ned. Det er nok bedre å angripe i de relativt lange partiene med lett terreng, sier han.

– Konkurransen i verdenscupen er alltid tøff. Det virker som om de fleste har hatt en bra oppkjøring. Da blir den enda tøffere, avslutter han.