HJELPER: Hilde Langvann er daglig leder for organisasjonen Hjelpekilden, som hjelper folk ut av lukkede religiøse miljøer. Foto: Privat
HJELPER: Hilde Langvann er daglig leder for organisasjonen Hjelpekilden, som hjelper folk ut av lukkede religiøse miljøer. Foto: Privat

<div id="ext-gen1389" class="">Historien om «Anne» er ikke enestående:&nbsp;</div>

– Alarmerende mange forteller om overgrep i trossamfunn

Hjelpekilden jobber med å gi hjelp til folk som ønsker å gå ut av lukkede religiøse miljøer, og hører mange historier om seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er alarmerende mange som har opplevd overgrep. Det er ikke noe vi får ukentlige henvendelser om, men det er noe som kommer frem etter at vi har snakket med folk, sier Hilde Langvann til TV 2.

Hun er daglig leder i den frivillige organisasjonen Hjelpekilden, som hjelper folk som vil ut av lukkede religiøse miljøer. Organisasjonen har eksistert i to år, og er laget etter en svensk modell.

– Før hadde jeg bilde av overgripere som kyniske pedofile som gikk inn i en menighet for at de virkelig kunne utfolde seg der. Jeg klarer ikke helt å se det når jeg hører folk fortelle om sine historier.

TV 2 har innhentet trossamfunnenes egne overgrepstall – Bare Jehovas vitner nekter å svare. 

«Avreagere på det strenge levesettet»

Langvann forteller blant annet om en jente som sa at «Jeg tror dette var eneste måte min far klarte å avreagere på med sitt strenge levesett». En annen sa at «i et miljø der seksualiteten aldri får et sunt utløp, der det er skambetont og du skal ikke føle lyst en gang i ekteskapet, det skal kun være for reproduksjon, så høster man slike overgripere».

– Jeg klarer ikke se den kyniske kalde overgriperen. Jeg ser folk som er offer av et system, uten at det er en unnskyldning.

– Trossamfunnene må ta ansvar med tanke på den veldige restriktive holdningen til seksualitet, påpeker Langvann.

– Grobunn for overgrep

Hun mener menighetene må gjøre mer enn å gå ut og si at de er mot overgrep og vise til at de har artikler i menighetsbladet der det står at de er mot det.

– At de er mot overgrep er uinteressant. Man må erkjenne at man legger faktisk grobunn for overgrep i et slikt miljø.

I tillegg fører de rigide reglene til at medlemmene ikke får et naturlig utløp for sin seksualitet. Langvann forteller at de vet om folk som har vært gift i tjue år, men likevel føler skam for sine lyster.

– De lærer at det er syndig å føle lyst. Du skal kun føle det i et heterofilt ekteskap., før det blir du prøvd av Satan.
Psykologspesialist og sexolog Thore Langfeldt sier til TV 2 at rigide normer rundt seksualitet kan føre til at seksualiteten tar andre veier eller stopper helt opp.
– Det er med andre ord risikofylt å undertrykke seksuelle følelser. Spesielt når det starter tidlig, påpeker Langfeldt.

– Streng kontroll

Ifølge Langvann og flere kilder TV 2 har vært i kontakt med, må medlemmer av Jehovas vitner erkjenne overfor et råd av såkalte «Eldste» i menigheten når de har syndet. Der blir de stilt flere inngående spørsmål om hva som skjedde, og hvordan det foregikk.

– Jeg anser det som et overgrep i seg selv å snakke slik med ungdom under 16 år uten at foreldrene er tilstede en gang. Det er klart du skaper skam.

Langvann kaller det en genial oppskrift for å kontrollere et menneske.

– Det går igjen i alle disse trossamfunnene som vi har å gjøre med. Alle har disse holdningene til seksualitet og har en veldig streng kontroll.

Motbydelig og forkastelig

Pressetalsmann for Jehovas vitner, Tom Frisvold, forteller til TV 2 at de betrakter alle former for overgrep mot barn som noe motbydelig og avskyelig.

– Hvis tilsynsmenn i våre menigheter får kjennskap til anklager om seksuelle overgrep mot mindreårige, så går man til politiet med de opplysningene man har fått.

Frisvold forteller også at deres prosedyrer har blitt forandret og forbedret gjennom årene.

– Når vi er blitt klar over at det har vært nødvendig og mulig å forbedre vår framgangsmåte på et bestemt område, har vi gjort noe med det. Det vil vi fortsette med. Vi mener bestemt at vår holdning til seksuelle overgrep mot barn er fullt ut i samsvar med norsk lovgivning. Det er det vi ønsker at den skal være.

Brøt kyskhetslov da hun ble voldtatt

En av historiene Langvann har fått høre i sin tid med Hjelpekilden, var om en mormonsk jente som hadde blitt voldtatt. Hun ble anklaget for ikke å ha gjort nok motstand fordi hun ikke hadde blod under neglene etter voldtekten. Da hadde hun brutt kyskhetsloven, og ikke kjempet nok for dyden sin, ifølge Langvann.

Historien ligger langt tilbake i tid. Kvinnen skal ha følt skyldfølelse etter anklagene fra menighetens medlemmer. Nå har hun brutt med menigheten.

– Blir dere sjokkert fortsatt når dere hører slike historier?

– Nei, det som ofte slår meg er at jeg dessverre har hørt det før. Det er litt leit.

Langvann har også fått høre at det den siste tiden har blitt bedre i flere lukkede miljøer, og at de skal samarbeide med politiet i overgrepssaker.

– Det er få som har kontaktet oss som har gått gjennom de nye prosessene. Det ligger lenger tilbake i tid, for det tar tid å snakke om det. Så for de aller fleste har det blitt ordnet opp i internt i menigheten.

– Langt fra vårt ståsted

Pressetalsmann for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige eller mormonerne, Tom-Atle Herland, sier til TV 2 de tok opp hendelsen med den tidligere lederen for menigheten, og at vedkommende avviser at det ble sagt på den måten.

– Vi har forholdt oss til at hun ble voldtatt og vi har sagt at hvis det hun hevder ble sagt faktisk stemmer er det helt uakseptabelt. Vi har valgt å beklage på det sterkeste at dette ble sagt.

– At man har brutt kyskhetsloven ved å bli voldtatt er så langt fra vårt ståsted både teologisk, moralsk og menneskelig som man kan komme.