Lefserullader

Og tips til å oppbevare kjøttpålegget gjennom hele julen

Lefserullader. Foto: TV 2
Lefserullader. Foto: TV 2

Lefserullader med rakfisk eller sylte/rull

Finhakk løk og legg i iskaldt vann i 20 -30 min, løken får en mildere smak og lukten av løk blir redusert. La løken renne godt av seg før den brukes.
Smør lefser med rømme og grov sennep (lite sennep til rakfisk, litt mer sennep til sylte eller rull). Dryss over finhakket løk og legg på tynne skiver/biter av rakfisk, sylte eller rull. Rull fast sammen og del på skrå i biter (type fingermat)
Tips: Sløyf sennep og bruk finhakket, godt avrente rødbeter i stedet.

Biter av grovt knekkebrød serveres med skiver av hvit gjeitost
(for eksempel fra Prestfoss). Server med marmelade, for eksempel Tinved marmelade fra Bondens marked/Bondens butikk (Mathallen i Oslo).

Svak saltlake/Oppbevaringslake
Dette er den beste måten å oppbevare julens kjøtt pålegg.
Legges kjøttpålegget i plastposer vil det fort bli surt. I denne laken kan kjøttpålegget oppbevares uten problem i 10-14 dager. Laken bør stå kaldt og bør være dekket av saltlake. Lag et stort kar med saltlake og legg ned både hjemmelaget og ferdigkjøpt pålegg (i hele stykker). Får laken et tynt gråskimrende belegg på toppen er det på tide å lage ny lake. Skyll godt av pålegget og legg det tilbake i den nye laken.

Dette trenger du:
300 g salt
5 l vann
1 ss sukker
1-2 laurbærblad
Rør saltet ut i vannet til det har løst seg opp. Laken trenger ikke kokes.