– Curry er helt unik i NBA

Anført av Steph Curry er Golden State Warriors kanskje NBAs morsomste lag å se spille. I tillegg er de veldig gode. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kl. 21.30 viser TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no Detroit Pistons - Golden State Warriors. 

Blant de store favorittene nå
Det kan bli en tøff kamp for Detroit Pistons. Golden State Warriors var før sesongen regnet som en outsider til å kjempe om tittelen, men etter en forrykende start hvor laget har vunnet 12 av sine 14 kamper har de tatt steget opp blant de store favorittene. 

Curry blant de beste i NBA
Warriors er anført av en Stephen Curry som de siste sesongene virkelig har tatt steget opp som en av de største stjernene i NBA. Curry er «kun» 191 cm høy, men det er ingen hindring for 26-åringen. Point guarden er kanskje NBAs beste skytter og har rekorden for flest trepoengere i løpet av en sesong. Det er likevel ikke bare skuddene som gjør at Curry er blant NBAs beste, og mest populære, spillere. Curry er en uortodoks spiller som scorer på de vanskeligste og merkeligste skuddene. I tillegg er Warriors-stjernen en fantastisk pasningsgiver og Curry-høydepunkt innholder vel så mange poenggivende pasninger som scoringer. 

– Han er helt unik i NBA. Jeg kan ikke huske noen stjerner som man kan sammenligne Curry med. Det er jo tidlig i sesongen, men om man sammenligner med andre point guarder i ligaen, og ser på seire og tap, mener jeg at per dags dato Curry er den beste i NBA, sier TV 2s basketkommentator Christian Paasche. 

Klay Thompson og Stephen Curry har fått kallenavnet «Splash Brothers». AP Photo/Rich Pedroncelli
Klay Thompson og Stephen Curry har fått kallenavnet «Splash Brothers». AP Photo/Rich Pedroncelli

«Splash Brothers»
Curry er også bare halvparten av duoen «Splash Brothers». Det er kallenavnet på Curry og makker Klay Thompson har fått på grunn av sine ekstreme skytterferdigheter (i USA kaller de gjerne treff som ikke treffer annet enn nett for «splash»). Thompson er inne i sin tredje sesong i NBA og har for alvor fått sitt gjennombrudd denne sesongen. I sommer var det mange som kritiserte Warriors for ikke å ville bytte Thompson mot Kevin Love. Love gikk siden til Cleveland Cavaliers, mens Warriors forlenget kontrakten til Thompson. Dagen etter kontraksforlengelsen noterte Thompson seg for karrierebeste med 41 poeng mot Los Angeles Lakers. 

Curry er for øyeblikket den femte beste poengplukkeren i NBA. Tre plasser nedenfor finner vi Thompson og det er i all hovedsak denne dynamiske duoen som har sendt Warriors inn blant de store favorittene til å hente hjem NBA-tittelen denne sesongen. 

I sommer gjorde duoen også seg bemerket for USAs landslag som overlegent vant VM-gull i Spania. 

Sønner av NBA-stjerner
Spesielt for duoen er også at begge er barn av tidligere NBA-spillere. Thompsons far, Mychal, var førstevalg i draften i 1978 og vant to titler med Los Angeles Lakers (i 1987 og 1988). 

Currys far, Dell, er historiens mestscorende spiller for Charlotte Hornets. Både Curry og Thompson har flere ganger snakket om hvordan deres oppvekst blant basketballstjerner har hjulpet dem. 

Kan Kerr føre dem hele veien?
Verdt å nevne er det også at Warriors har en helt ny trener denne sesongen. Steve Kerr har aldri trent et NBA-lag før, men har selv vunnet fem NBA-titler som spiller. Tre som lagkamerat med Michael Jordan i Chicago Bulls og to som San Antonio Spurs-spiller. Kerr har dermed gått «skolen» hos to av tidenes mest merriterte trenere, Phil Jackson i Bulls og Greg Popovich i Spurs. 

Tøff start for Pistons
Sesongen har tonet seg noe annerledes for Detroit Pistons så langt denne sesongen med kun tre seirer på sine første femten oppgjør. Pistons har også en ny trener for sesongen i Stan Van Gundy, men den tidligere Orlando Magic-treneren har enda ikke klart å sette sitt preg på laget fra Detroit. 

– Detroit har jo startet dårlig, men resultatene lyver litt. De har ikke blitt utspilt i noen kamper denne sesongen så jeg håper og tror de kan by på kamp mot Warriors, sier Paasche.

Van Gundy er ikke bare hovedtrener, han er også øverste sportslig leder for klubben. En stilling han krevde å få for å ta jobben som trener. Dermed vil vi nok se at Pistons gjør en del forandringer på spillerstallen i tiden fremover. 

Andre Drummond  (til venstre) er spådd en lysende fremtid.  AP Photo/Jim Mone
Andre Drummond  (til venstre) er spådd en lysende fremtid.  AP Photo/Jim Mone

Hvem må bort?
Dagens spillerstall har gode spillere som Andre Drummond, Josh Smith, Brandon Jennings og Greg Monroe. Problemet er at spillerne ikke passer til hvordan Van Gundy tidligere har foretrukket at lagene hans spiller. 

Drummond, Monroe og Smith er alle spillere som er best nær kurven med de to førstnevnte som store spillere som holder seg inne under kurven og Smith som en spiller som gjerne starter ute, men vil og bør avslutte nær kurven. 

Drummond kan bli superstjerne
Drummond er kun 21 år og det forventes at han vil bli en av de aller beste centerne i NBA. Det er derfor naturlig å tro at Van Gundy vil prøve å gjøre byttehandler med Monroe og Smith og bygge laget sitt rundt Drummond. 

Foreløpig må treneren klare seg med spillerne han har og de bør være gode nok til å snu den dårlige starten til noe bedre. Av de tolv tapene til Pistons har syv blitt avgjort med ti poeng eller mindre. Med seks tap på rad er nok likevel ikke Golden State Warriors og «the Splash Brothers» noen drømmemotstander for Stan Van Gundy og hans mannskap.