Slik setter du klare grenser når barna forlanger limousin og luksusvesker

Sosialantropolog Thorgeir Kolshus mener foreldre burde tenke seg om to ganger før de gir barna designervesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har det vært store diskusjoner om foreldre burde sette tydeligere grenser for barna når de små forlanger designervesker, dyre vinterjakker og limousin til juleballet.

Foto: Ungdom ønsker seg dyre julegaver, limousin til julballet og dyre designervesker på armen. Hvem har skylden? Foto:THE CANADIAN PRESS/Aaron Vincent Elkaim
Foto: Ungdom ønsker seg dyre julegaver, limousin til julballet og dyre designervesker på armen. Hvem har skylden? Foto:THE CANADIAN PRESS/Aaron Vincent Elkaim

Thorgeir Kolshus er sosialantropolog, og sier til God morgen Norge at det er foreldrenes ansvar å kontrollere forbruket.

– Hvis ikke fraskriver man seg foreldreansvaret. Vi er en generasjon som kan gi barna våre nesten alt vil vil. Det betyr at vi må sette en grense for det vi vil gjøre, sier han.

Sosialantropologen mener at vi bør informere om hva pengene til en dyr designerveske heller kunne blitt brukt til.

– Det er direkte uanstendig for en fjortenåring å gå rundt i en veske til 10.000 kroner. Vår oppgave som foreldre er å informere hva disse tusenlappene kunne gjort et annet sted eller hva de kunne blitt til en gang i framtiden.

Barn er flokkdyr

Psykolog Karen Kollien Nygaard påpeker at vi må huske at dette ikke er et nytt fenomen.

– Det var slik da vi var yngre også. Barn er flokkdyr, og i visse faser av livet handler det om å skape tillitt og opplevelse av tilhørighet, forteller hun.

Psykologen mener at vi ikke burde skylde på barna, men heller se på samfunnet og hvordan det er oppbygd.

– Hvis vi begynner å bruke barna til å nekte dem ting som alle andre får, ender vi opp med å eksludere barna. Da bruker vi de små som politiske midler på noe som vi voksne burde ta ansvar for, forteller Nygaard.

Vil være streng

Kolshus mener at barna bare har godt av å bære litt nag til foreldrene etter at de har blitt voksne.

– Jeg ønsker å være litt for streng en gang eller to, og barna mine kan gjerne huske det om tjue år. Det handler om å gjøre gi barna en god nok rustning til å klare seg senere i livet, og også lære dem å oppdra sine egne barn, sier han.