BETONGBLANDER: Selskapet brukte en betongblander til å lage mat til sykehuspasienter og beboere på pleiehjem. Illustrasjonsfoto: Scanpix
BETONGBLANDER: Selskapet brukte en betongblander til å lage mat til sykehuspasienter og beboere på pleiehjem. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Brukte betongblander til å lage pasientmat

Da det danske Mattilsynet besøkte virksomheten til Nordic Ingredients, som leverer institusjonsmat til eldre i nabolandet, stengte de stedet på dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en kontroll onsdag oppdaget det danske Mattilsynet at selskapet Nordic Ingredients i Randers brukte en skitten betongblander til å lage maten som ble levert til sykehjem og sykehuspasienter med spesielle behov.

Det kontrollørene fant var så graverende at virksomheten ble stengt på dagen.

«Både virksomhetens produksjonslokaler og produksjonssutstyr var skitne og uhygeniske og bar preg av å ikke være rengjort jevnlig. I så måte fremstod en betongblander, som ble brukt til å blande en spesiell rugbrødsgelé, særdeles uhygenisk og med biter av stivnet rugbrødsmasse», skriver Mattilsynet i en pressemelding torsdag.

Kan bli syk av å spise maten

Det danske Mattilsynet ser naturlig nok svært alvorlig på saken, ikke minst fordi maten fra leverandøren er målrettet til særlige sårbare pasientgrupper.

– Det er brukt en oransje betongblander som murere vanligvis bruker. I dette tilfelle er den blitt brukt til produksjon av maten. Det vi særlig forholder oss til er at den ikke var rengjort. Det var belegg fra tidligere produksjoner som kan inneholde bakterier og andre mikroorganismer, sier Henriette Mynster fra det danske Mattilsynet til nyhetsbyrået Ritzau.

Hun beskriver rengjøringen hos selskapet som så utilstrekkelig at de ikke kan utelukke at maten derifra inneholder sykdomsfremkallende organismer.

– Produksjonslokalet deres var langt fra rent nok. Det var ikke bare litt rester fra tidligere produksjon der, forteller hun.

Leverte til sykehus

Virksomheten til Nordic Ingredients ble stengt på stedet og fikk påbud om å underrette kundene samt trekke tilbake alle solgte varer umiddelbart.

Ifølge Ekstrabladet har selskapet bare i november hatt jevnlige leveranser av mat produsert av dem til mange pleiehjem og eldresentre på Jylland samt til Svendborg sykehus i Odense.