Begge døtrene dro til Syria – faren har reist dit tolv ganger

Den norsk-somaliske faren fra Bærum nekter å gi opp håpet om å få jentene sine hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere familier har bedt Utenriksdepartementet om hjelp til å få barna deres ut av Syria.

– Vi har fått enkelte henvendelser om bistand om hjelp til å få folk ut av Syria, sier Kristin Enstad, underdirektør i Utenriksdepartementet til TV 2.

– Hvor mange er det snakk om?

FRA BÆRUM:  Faren til bærumsjentene sier de er i sikkerhet inne i Syria. FOTO: PRIVAT
FRA BÆRUM:  Faren til bærumsjentene sier de er i sikkerhet inne i Syria. FOTO: PRIVAT

– Det dreier seg ikke om mange, det dreier seg om et fåtall, sier Enstad.

Bærumsjentene

For mer enn ett år siden reiste to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år fra Bærum til Syria.

I dag kan TV 2 fortelle at faren deres i all hemmelighet har vært hele tolv ganger i det krigsherjede landet for å få døtrene hjem.

– Du har vært i Syria flere ganger. Er du ikke redd?

– Jeg er jo en far og jeg er et vanlig menneske. Jeg blir redd flere ganger, men jeg takler redselen og prøver å holde roen for å fullføre. Det er ikke lett. Når det gjelder Syria er det fullt kaos og et helvete der, sier faren til TV 2.

Ville hjelpe

De to søstrene orket ikke å sitte hjemme i Bærum og se på sivilbefolkningen i Syrias lidelser. Samme dag som de reiste, den 17.oktober 2013, sendte de en epost til faren:

«Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan».

GIR IKKE OPP: Faren til de to norsk-somaliske jentene fra Bærum har vært inn og ut av det krigsherjede landet hele tolv ganger. FOTO: TV 2
GIR IKKE OPP: Faren til de to norsk-somaliske jentene fra Bærum har vært inn og ut av det krigsherjede landet hele tolv ganger. FOTO: TV 2

Men den brutale virkeligheten fikk jentene til å ombestemme seg. De kommuniserer daglig med faren sin via sosiale medier og ber om hjelp.

Vanskelig å rømme

Ifølge faren er jentene på et trygt sted, men området kontrolleres av terrorgruppa Islamsk Stat. De dreper de som vil rømme, samtidig som den USA-ledede militære operasjonen «Operation Inherent Resolve» daglig bomber de IS-kontrollerte områdene.

Han forsøker å få døtrene hjem og vil derfor være anonym til de er ute av landet.

– Døtrene mine er i sikkerhet. Jeg holder på med å få dem ut av Syria. Men det krever tålmodighet og tillit fra mange, sier faren til TV 2.

– Du gir ikke opp?

– Absolutt aldri, jeg gir aldri opp. Jeg er ikke en slik type som gir meg fort, sier faren.

Flere leter

TV 2 vet at en annen far fra Oslo tok seg inn i Syria i januar for å lete etter datteren sin. Han klarte å finne 24 åringen, men terrorgruppa nektet kvinnen å reise. For to uker siden reiste enda en far fra Oslo til Tyrkia for å lete etter sin 22 år gamle sønn i grenseområdene til Syria. Også han måtte reise hjem igjen uten resultat.

Faren til jentene fra Bærum mener familiene må stå sammen om de skal klare å få barna sine hjem igjen.

– Foreldrene må støtte hverandre. Jeg appelerer for andre gang og oppforderer alle foreldrene til å støtte hverandre. Det hjelper ikke å sitte hjemme og gråte. Vi kan gjøre noen ting sammen. Jeg oppfordrer foreldrene til å kontakte hverandre og diskutere hva vi kan gjøre for hverandre, sier han til TV 2.

Mørketall

Tidligere har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sagt at mer enn 60 personer har reist fra Norge til Syria. Nå antyder de at mørketallene kan være store.

– PST mener at det er mer enn 60 personer som har reist til Syria og Irak. Vi må ta høyde for at det er flere personer som har reist som vi ikke har kjennskap om, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen til TV 2.