Keeper-Søberg offer for budsjettkutt i VIF

Etter to sesonger med keepertrener er nå Steffen Søberg (21) overlatt mye til seg selv i Vålerengas motgang. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): - Jeg syns det er litt urettferdig. Det er utrolig synd at det har skjedd, for det har jo funka så bra, sier Steffen Søberg til TV 2.

Trenes fra Østerrike

For etter et to år langt samarbeid med den svenske keepertreneren Stefan Ladhe kom ikke Vålerenga med et nytt kontraktforslag til svensken. Dermed slo han til på et tilbud fra Vienna Capitals, og trener Søberg for det meste over telefon. 

Denne uka var Ladhe kun på sitt andre besøk på Jordal denne sesongen, i motsetning til åtte-ti treninger i måneden tidligere. Utenom besøkene fra svensken står Søberg uten keepertrener. 

- Som det er nå så får jeg tilsendt kampene hans, og jeg gir han tilbakemelding. Vi holder kontakten på meldinger, også er jeg her så mye som jeg rekker. Men det blir jo ikke samme omfang som det har vært tidligere, understreker Stefan Ladhe overfor TV 2. 

- Føles nedprioritert

MANGE BAKLENGS: Steffen Søberg har måttet se mange pucker gå i nettet denne sesongen, og landslagskeeperen sliter med å finne formen.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MANGE BAKLENGS: Steffen Søberg har måttet se mange pucker gå i nettet denne sesongen, og landslagskeeperen sliter med å finne formen.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Etter en strålende sesong i fjor der Søberg fikk sitt gjennombrudd på landslaget, og hadde en redningsprosent på 92, 4 i Vålerenga, får verken han eller resten av klubben det til å stemme denne sesongen.

21-åringen har i snitt sluppet inn ett mål mer pr. kamp etter nærmere halvspilt sesong, og innrømmer at han hadde trengt en keepertrener. 

- Det gikk jo veldig bra i CHL, men i GET-ligaen har det ikke funket i det hele tatt. Da blir det jo sånn at du bryter deg selv ned, og du føler at uansett hva du gjør så funker det ikke. De to forrige årene har det jo gått veldig bra, men i år har det vært mye mindre trening. Så da merker du at det er noe som mangler, innrømmer Søberg. 

- Føler du at keepertrener har blitt nedprioritert i Vålerenga?

- Ja, det virker jo sånn. Du ser jo andre lag som har det. Stavanger, Lørenskog. Alle har det. Det er en grunn til at lag har det, for du ser jo at det funker. Keepere blir mer stabile gjennom hele sesongen, du terper på ting og har moralsk støtte der hele tiden. Så du ser at det hjelper, mener 21-åringen. 

- Kostnadsspørsmål

Før sesongstart uttalte VIF-direktør Jan Tore Kjær til TV 2 at Søberg var en av klubbens viktigste spillere. Sånn føler ikke Søberg det nå. 

- Det blir jo litt dobbelmoral. Hvis de mener at jeg er den viktigste spilleren på laget må jo ting rundt sitte for meg, ikke bare bli overlatt til meg selv, sier han. 

Kjær innrømmer at det handler om penger, men mener Søberg heller ikke vil ha en annen trener. 

- Det er jo en kostnadsgreie, samtidig som når Stefan Ladhe var klar for Vienna var det ingen andre alternativer for Søberg. Han ønsket ikke noen andre. Da ville han heller ha Ladhe i en mindre form enn at vi skulle hente inn en annen. Hadde han ønsket det hadde vi selvsagt hentet inn en annen, hevder Kjær overfor TV 2. 

Både Ladhe og Søberg mener det går på trygghet og resultater. 

- Det som passer meg best med han er at det er tekniske detaljer som står mest i fokus, og jeg er jo ikke så stor så det tekniske må sitte. Han er den beste treneren jeg har hatt, og det har gitt resultater. Alle keepere blir usikre av å skifte trenere ofte, understreker Søberg. 

- Er man i flyt så spiller det nok ikke så stor rolle om man har en keepertrener eller ikke, men hvis man føler at man trenger å trene på ulike ting og drøfte med noen så er det klart at det behøves. For å kunne utvikle seg tror jeg at det er veldig viktig å ha en dialog med en keepertrener som man stoler på, understreker Ladhe. 

Uenighet om avtale 

Ladhe som også er keepertrener for det svenske landslaget var i dialog med Søberg om å komme tidligere i gang denne sesongen på grunn av Chamopions Hockey League.

Han hevder overfor TV 2 at han hadde forlenget samarbeidet med Vålerenga dersom de hadde tilbudt han en ny kontrakt, men at det aldri kom papirer på bordet. Nå er han i Oslo de gangene han får fri fra sin østerrikske klubb, på engangshonorar fra Oslo-klubben. 

- Det er kjedelig at det ble som det ble. Vi hadde tenkt å fortsette som vi hadde gjort de siste to sesongene, men nå ble det ikke sånn. Jeg fikk aldri noe kontraktsforslag fra Vålerenga, og når Wienna kom med et tilbud følte jeg at jeg måtte takke ja til det, sier svensken. 

Kjær på sin side mener de likevel hadde en avtale om at Ladhe skulle fortsette i klubben. 

- Stefan Ladhe fikk et tilbud fra Vienna Capitals, og det sier seg jo selv at med den pengemakten de har så var det ikke lett å konkurrere med den summen. I utgangspunktet var avtalen at vi skulle ha Ladhe her oftere, men nå er han her og han kommer til å komme oftere. Så vi løser det på den måten, sier VIF-direktøren. 

- Men han ventet jo på et tilbud fra dere før han fikk tilbud fra Vienna. Hvorfor kom ikke det?

- Ja, men vi hadde jo en avtale på at skulle være her i sesongen, men spørsmålet var bare hvor mye. Og det har jo med budsjetter å gjøre gjennom sommeren. Hvor mye penger vi har å bruke. Det blir jo dyrere og dyrere ettersom folk har suksess, svarer Kjær. 

- Han må forstå at han er god

Etter treningen på Jordal tirsdag gikk Ladhe og Søberg gjennom videoanalyse av treningen. Svensken mener det er små justeringer som skal til for at 21-åringen finner tilbake storspillet, og at det meste sitter i hodet. 

- Steffen trenger trening til å huske på at han er så god som han er. Det ser egentlig ganske likt ut nå som det gjorde forrige sesong ettersom han har et veldig bra grunnspill, men han har ikke samme trygghet som han har når både han og laget er i flyt. Det ser bra ut, men han må bare forstå at det gjør det også, avslutter Ladhe.