GIR GAMLEKLUBBEN RÅD: Både Yaw I. Amankwah, Erik Mjelde og Steinar Nilsen ønsker Brann tilbake til toppen. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
GIR GAMLEKLUBBEN RÅD: Både Yaw I. Amankwah, Erik Mjelde og Steinar Nilsen ønsker Brann tilbake til toppen. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

Advarer Brann mot nivået i 1. divisjon

– Hardt arbeid venter Brann, men det finnes håp. Det er meldingen fra tidligere Brann-profiler etter nedrykket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sportsklubben Brann må belage seg på 1. divisjonsspill, for første gang siden 1986, etter onsdagens 0-3-tap for Mjøndalen.

1-4-sammenlagt mot laget som ble nummer tre på nest øverste divisjon denne sesongen imponerte ingen, og tidligere Brann-kaptein Erik Mjelde var blant dem som led seg gjennom kampen.

– Jeg synes det var forferdelig. Det er helt jævlig. Jeg var helt tom etter kampen. Det var trist, sier midtbanespilleren som etter denne sesongen forlater Lillestrøm til fordel for sin gamle klubb Sandefjord. 

Mjelde har selv solid erfaring fra spill på nest øverste nivå, med både Sandefjord og Løv-Ham. Han tror ikke nødvendigvis at en tilværelse i 1. divisjon er krise for hans tidligere klubb.

– De må prøve å komme seg gjennom ferien, prøve å komme seg og få noe optimisme tilbake. Akkurat nå tror jeg det er veldig tungt. Jeg har aldri vært i en slik situasjon som de er kommet i. Men jeg vil ikke glemme Stabæk, som jeg spilte mot med Løv-Ham på nest øverste nivå i 2005. De tok Tippeliga-gull i 2008.

– Hvis Brann klarer å snu tankene og prøve å finne noe positivt i dette og begynner å jobbe skikkelig godt, så tror jeg ikke nødvendigvis at det bare er elendighet. Det kan komme noe positivt ut av det, sier han.

Les også: Brann nekter å kommentere sjefenes fremtid

– Må kvitte seg med de som ikke har ambisjonene
Så sent som i forrige uke vant Brann NM-gull på juniorsiden, så at det gror godt i yngre rekker er det ingen tvil om. 

– Det er enormt mye positivt også for fremtiden, hvis de klarer å ta vare på de rette spillerne og kanskje kvitte seg med de som ikke har ambisjonene. De må ha en god miks av motiverte og unge spillere og rutinerte spillere som fortsatt er sultne, sier Mjelde. 

Tidligere trener Steinar Nilsen advarer gamleklubben mot å ta for lett på oppgaven som venter dem på nest øverste nivå.

– Det er stor forskjell på divisjonene, både med tanke på oppmerksomhet og kvalitet. De seks beste lagene holder en bra kvalitet, og så blir det svakere lengre ned. På de seks som er øverst så blir det mye slåssing og mange jevne kamper. Det er en vanskelig divisjon og ikke en som man går gjennom med største selvfølgelighet. Det er det ingen lag som klarer.

– Er Brann-troppen god nok til å gå opp på første forsøk?

– Så fremt de klarer å beholde de viktige spillerne. Det er spillere som er der som ikke på noen som helst måte er gode nok til å løfte laget. Da må man se på hvilke typer spillere og hvilen type spillestil man har bruk for i 1.divisjon. Og selvfølgelig, den treneren som skal ha laget, hvilken stil ønsker han? Man må se grundig på den troppen man rår over. Hva har man bruk for og hva har man ikke bruk for?

Eks-trener Nilsen: – Flere år i 1. divisjon er nesten mer usannsynlig enn at de skulle rykke ned
Nilsen har selv tilbrakt ett år i divisjonen under i 2014, og skryter av det som møtte ham. Det er denne hverdagen Brann må innfinne seg med at de befinner seg i.

– Du skal ikke undervurdere den kompetansen som sitter i mange av trenerne i 1.divisjon, de som er ansatt der i respektive klubber. I mange av troppene er det spillere som har vært der i mange år. De har noe som Brann-spillerne ikke har med seg. De har ikke den kunnskapen som disse førstedivisjonslagene har. Det handler om rytmen i kampene, hvordan kampene avgjøres og så videre. Det tror jeg ikke Brann skal undervurdere dersom de ønsker å gå rett opp igjen.

– Og det skal de vel? Ambisjonene kan ikke være noe annet, selv om de skal utvikle klubben?

– Det er klart. Vi må ikke glemme at vi snakker om en av de største klubbene i Norge. Det er klart at målsettingen bør være soleklar. De må rett opp igjen. Det at Brann skal være flere år i 1. divisjon er nesten mer usannsynlig enn at de skulle rykke ned, sier han.

Les også: Eks-treneren: – De har ikke hatt noen plan B

Sandefjord-kapteinen: – Det er ikke noe VIP-avdeling på Høddvoll!
Sandefjord-kaptein og bergenser Yaw Ihle Amankwah, som i høst ledet sitt lag til suveren triumf i divisjonen, er en av de spillerne som har kvalitetene Nilsen etterlyser. Han advarer også sine gamle lagkamerater om å ta for lett på divisjonen.

– Rammene er selvfølgelig veldig annerledes, spesielt for de minste klubbene, og det er noe man må forberede seg på på forhånd. Det er ikke noe VIP avdeling på Høddvoll! sier han.

Stopperkjempen mener spillet Mjøndalen viste onsdag er typisk for et solid 1. divisjonslag, og han forventet at gårsdagens kamp ble av den meget tøffe sorten for bergensklubben.

– Mjøndalen er veldig gode hjemme uavhengig av divisjon. Sandefjord «rundet» 1. divisjon i år, men bortekampen mot MIF som endte 2-2 i vår var den tøffeste for oss. Kampen i går er også et resultat av hele sesongen slik jeg ser det. Man kan ikke undervurdere hvor tøft det er å prestere for en gjeng som er fullstendig nedbrutt både i hode og kropp. Sesongen og kampen igår er nesten blitt et stilstudie i motgangens mekanismer. Så kan man snakke om lønninger, profesjonalitet og det ene og det andre, men jeg tviler ikke et sekund på at alle i Brann la hele sin sjel i kampen igår.

– Det som venter Brann i 1.divisjon er først og fremst hardt arbeid. Mange av lagene der jobber knallhardt for å kompensere for manglende ferdigheter med å løpe mer og krige hardere. Samtidig er det flere og flere av lagene som ønsker å spille sitt eget spill. Forskjellene til Tippeligaen ligger vel litt mer i detaljene og at man ikke har noen Harmeet Singh, Vidar Ørn Kjartansson eller Martin Ødegaard i divisjonen, sier 26-åringen.

Les også: Svart forside, enere på børsen og krav om Norling-avgang

Amankwah har ikke skrevet ny kontrakt med Sandefjord: – De har nummeret mitt
Amankwah spilte for Brann fra 2007 til 2011 og fikk 32 Tippeliga-kamper for rødtrøyene. I sitt eget comeback på øverste nivå blir det dog ikke en retur til Brann Stadion i bortedrakt.

– Jeg er mest lei meg på vegne av alle de jeg kjenner i Brann. Klubben har gjort mye for mange, inkludert meg selv, og tror det er tøft for mange å se at en klubb de er så glad i må ta den tunge turen ned. Men, selvfølgelig, det hadde vært utrolig gøy å spille på Stadion, sier han.

26-åringen var en av de mest sentrale skikkelsene i et Sandefjord-lag som cruiset gjennom divisjonen, men har ennå ikke skrevet under ny kontrakt med vestfoldingene.

– Jeg har ikke blitt enig med Sandefjord om betingelsene i en ny kontrakt ennå, så hvis Brann er interessert i en «opprykksspesialist» så har de nummeret mitt.

– Hvis Brann tar kontakt og viser interesse, hva sier du?

– Da sier jeg at jeg har hatt noen av de beste årene i mitt liv i Brann, og at det, selv om de er i 1. divisjon, en klubb alle født i Bergen ville vært stolt over å spille for. Jeg er Bosman og vet veldig mye om 1.divisjon, mulighetene og utfordringene man finner der, avslutter han.

Les også: Ekspertene: – Brann fortjente å rykke ned