Sandra Lyng Haugen om bulimien: – Jeg kunne gå opp og ned ti kilo

Artisten langer ut mot dem som mener hun har valgt spiseforstyrrelsen selv i «Sandra usensurert».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sandra Lyng Haugen (27) har tidligere valgt å være åpen om sin fortid med spiseforstyrrelser.

I TV 2 Bliss-serien «Sandra usensurert» tar hun nok en gang et oppgjør med dem som mener at hun har valgt selv å utsette seg for det massive kroppspresset hun har opplevd i karrieren.

– Jeg blir sur på folk som sier «det har hun valgt selv». Da jeg meldte meg på Idol som 16-åring bare fordi jeg elsket å synge, så valgte ikke jeg at jeg skulle bli kritisert for hver liten ting med utseendet mitt. Det gjorde jeg faen ikke.

Kastet opp

I tillegg til artistkarrièren er hun denne høsten også aktuell som dommer i «Idol jr». Tidligere ville hun holdt stor fokus på vekta i forkant av TV-opptakene. Men dette hører nå fortiden til.  

– Før ville jeg stresset med det, dersom jeg la på meg litt før jeg skulle ha fotoshoot, eller hvis jeg skulle bli filmet. Jeg trente kanskje i tre uker, kastet opp, og lot være å spise da jeg var syk, avslører hun. 

Opp og ned i vekt

Med stor eksponering i media er hun vant til å se seg selv på TV og på trykk i magasiner. Nå er hun ikke like selvkritisk som hun var tidligere. 

– Før ville jeg ikke følt meg så bra. Men nå gir jeg faen. Jeg er et normalt menneske akkurat som alle andre der ute. Det er mye bedre å være en sunn person når man er i offentligheten, enn å være veldig tynn, sier hun. 

Nå har hun fokus på en sunn livsstil, men under sykdommen opplevde hun ofte at kiloene svinget. 

ÅPEN: Sandra har valgt å blogge om spiseforstyrrelse.
ÅPEN: Sandra har valgt å blogge om spiseforstyrrelse.

– Før da jeg hadde bulimi så overspiste jeg ofte og det gjorde at jeg kunne gå opp og ned ti kilo. Det er jo mye.

Blogger om spiseforstyrrelser

I 2005 begynte hun å blogge om tankene sine rundt andre ting enn musikken, og nå hun tatt opp igjen bloggingen. 

– Det er jo vi i media som er med på å forme dette. Jeg synes vi har et visst ansvar, sier hun.

På kvinnedagen delte hun et innlegg med leserne om hvor viktig det er å være forbilde for andre jenter.

– Der skrev jeg at vi kvinner er alle forbilder for unge jenter. Det er flere enn vi tror som sliter med mat og selvbilde. Jeg vet at barn ned i niårs alderen som har både bulimi og anoreksia. Det er vanskelig og kjipt og se.

Anoreksia i ni år

I tillegg til karrieren jobber hun også frivillig for interesseorganisasjonen IKS som arbeider for kvinner med spiseforstyrrelser. Her snakker hun ofte med mødre som er bekymret for døtrene sine. 

– Siden jeg har slitt med spiseforstyrrelser før, i hele ni år, så har jeg et stort engasjement og vilje til å vise både gutter og jenter at det er mulig å være så langt inne i det, men likevel komme seg ut av det og bli frisk.

Hun opplever ofte å få spørsmål fra folk som lurer på hvordan hun kom seg ut av sykdommen. 

– Det blir nesten verdt hele greia hvis jeg bare kan hjelpe noen til å se hvordan de kan få det bedre. 

Litt redd

Når hun nå ser tilbake på starten av artistkarrièren sin er det lett å se at det var samfunnet det er noe galt med – og ikke henne selv. 

– Jeg ville jeg få kritikk som 17-åring hvis de mente jeg var for tykk til å være i det offentlige. Det gjør jo at jeg er litt redd, men det sier jo mer om samfunnet enn en jente som er ung og sliter og gjør sitt beste. 

Se «Sandra usensurert» på TV 2 Bliss, søndag kl. 20.30.